Nozares aktualitātes 2024.gada 27.martā

👨🏻‍🌾 Otrdien, 26. martā, Krievijas 12,5% proteīna kvieši piegādēm aprīlī uz FOB nosacījumiem Novorosijskas ostā tika piedāvāti par 203-206 USD/t. Dienas laikā piedāvājumi uzlēca līdz pat 209 USD/t. Cenu svārstīgums atspoguļoja dažu tirgus dalībnieku bažas saistībā ar Krievijas regulatora nesenajos paziņojumos divreiz minēto tirdzniecības kompāniju "RIF", kas ir viens no galvenajiem Krievijas kviešu eksportētājiem Melnās jūras reģiona ostās un nodrošina ap 20% no Krievijas kviešu eksporta. Tirgus dalībnieki runā par aptuveni 400 tūkstošiem tonnu Krievijas graudu, kurus RIF pašlaik nespēj piegādāt. Kuģos, kas gaida fitosanitāro apstiprinājumu, varētu būt vismaz 240 tūkstoši tonnu pārtikas kviešu. Starp tiem ir vismaz viena "Panamax" krava, kas tiek vesta uz Ēģipti. Pieņemot, ka Krievijas kviešu eksports līdz tirdzniecības gada beigām jūnijā būs jau prognozētais 51 miljons tonnu, šī brīža situācija varētu likt apšaubīt piegādes aptuveni 2 miljonu tonnu apmērā. Jebkādi piegādes kavējumi varētu radīt problēmas pircējiem Dienvidaustrumāzijā, jo tur ir ierobežota izejvielu uzglabāšanas kapacitāte un bieži vien tiek praktizēti fiksētas cenas darījumi. 

👨🏻‍🌾 Francijas kviešu cenas piedāvājums Marokai otrdien samazinājās attiecībā pret "Euronext" nākotnes līgumiem, kas saskan ar samazinājumu darījumiem uz FOB noteikumiem iepriekšējā dienā. Francijas un Vācijas pārtikas kvieši iekraušanai aprīlī uz CIF noteikumiem Kasablankā bija pieejami ar 15 EUR/t prēmiju saskaņā ar maija nākotnes līgumiem. Tādējādi Eiropas 11–11,5% proteīna kvieši atkal atbilstu tam cenu līmenim, par kādu pēdējo divu nedēļu laikā tiek tirgoti Krievijas 12,5% proteīna kvieši. Taču uz FOB nosacījumiem Ruānas ostā pieprasījums pēc Francijas kviešiem, sākot ar aprīli, joprojām nav redzams.  Pārdevēji arī citur Eiropā sāk pazemināt cenu uz FOB nosacījumiem līdz "Euronext" nākotnes līgumu līmenim.

👨🏻‍🌾 Tiek prognozēts, ka Kazahstānas kopējās kultūraugu platība šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazināsies līdz 23,8 miljoniem hektāru. Tas ir par 209 tūkstošiem hektāriem mazāk nekā iepriekš. Kviešu sējumu platība šogad būs 13,3 miljoni hektāru, kas ir par 429 tūkstošiem hektāru mazāk nekā iepriekšējā gadā. Savukārt eļļas augu sējumu platības palielināsies par līdz 3,2 miljoniem hektāru, kas ir par 385 tūkstošiem hektāru vairāk. No tiem apmēram 1,2 miljonos hektāru paredzēts audzēt saulespuķes. Valsts dienvidu reģionos sējas sezona jau ir sākusies. 

👨🏻‍🌾 "Viena no lielākajām pašreizējām problēmām, ar ko saskaras lauksaimnieki, ir Kopējās lauksaimniecības politikas neparedzamība, jo tā var tikt papildināta ar jaunām prasībām, kas izriet no pieņemtajiem tiesību aktiem citu politiku jomās. Piemēram, jaunie ES tiesību akti vides un klimata jomā kļūst arvien ambiciozāki. Latvija uzskata, ka jaunie pieņemtie nosacījumi nedrīkst negatīvi ietekmēt citu jau pastāvošu politiku nosacījumus un mērķus. Ir ļoti svarīgi turpmāk nodrošināt esošās politikas paredzamību un politiku savstarpēju saskaņotību. Neziņa par lauksaimniecības politikas nākotni un stabilitāti pašreizējā plānošanas periodā ārkārtīgi apgrūtina lauksaimnieku darba plānošanu un pamatnodarbošanos – apgādāt sabiedrību ar pārtiku," norāda zemkopības ministrs Armands Krauze. Vairāk par ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē apspriesto var lasīt šeit: https://www.zm.gov.lv/lv/jaunums/zemkopibas-ministrs-lauksaimnieku-situacijas-uzlabosanai-ir-nepieciesami-labaki-risinajumi-es-kopejas-lauksaimniecibas-politika-neka-tiek-piedavats

👨🏻‍🌾 1. aprīlī sāksies šī gada sezonas laukstrādnieku reģistrācijas periods. Sezonas laukstrādnieku reģistrācijai jāizmanto Lauku atbalsta dienesta Elektroniskā pieteikšanās sistēma vai mobilā lietotne. Plašāka informācija par sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa režīmu un laukstrādnieku reģistrāciju pieejama šeit: https://www.lad.gov.lv/lv/katalogs/sezonas-laukstradnieki



Nozares aktualitātes 2024.gada 26.martā


👨🏻‍🌾 Pagājusī nedēļa kviešu tirgū: pieaug neskaidrības saistībā ar ģeopolitiku, laikapstākļiem un eksportu. Šo iemeslu dēļ "Euronext" biržā apstājās kviešu cenas lejupslīde. Taču pieprasījums joprojām ir depresīvs un eksporta tirgū Francijas kvieši nav konkurētspējīgi.

Turpmāko situāciju ietekmēs sausums Krievijas dienvidos un kviešu cenas lejupslīdes apstāšanās "Euronext" biržā.

👨🏻‍🌾 Pagājusī nedēļa rapšu tirgū: cenas "Euronext" biržā turpināja pieaugt. Galvenais iemesls joprojām ir cenu kāpums visā augu eļļu tirgū. Tikmēr soja nav spējusi izmantot rekordražas priekšrocības Dienvidamerikā.

Turpmāko situāciju ietekmēs labvēlīgās lietavas ASV sojas reģionos un Dienvidamerikā, prognozes par lielajām sojas platībām un krājumiem ASV, augstās palmu eļļas cenas, kas labvēlīgi ietekmē citu eļļas augu tirgu, kā arī vecās ražas cenu pieaugums salīdzinājumā ar jauno ražu,  ko Eiropā rada importa aizkavēšanās no Austrālijas.

👨🏻‍🌾 Pircēji un pārdevēji pirmdien, 25. martā, fiksētas cenas darījumos paaugstināja savus piedāvājumus par Krievijas 12,5% proteīna kviešiem, taču graudi saglabāja savas konkurētspējas priekšrocībs pār Eiropas Savienības izcelsmes kviešiem. Francijas kvieši nespēja piesaistīt pircēju interesi. Fiksētas cenas darījumos Krievijas 12,5% proteīna kviešu cenas uz FOB noteikumiem Novorosijskas ostā pieauga par 3.50 USD/t, sasniedzot augstāko līmeni kopš 29. februāra. Šo situāciju visticamāk ietekmēja Krievijas veterinārā un fitosanitārā regulatora lūgums Krievijas valdībai atļaut pārdalīt valstī esošās graudu eksporta kvotas starp eksportētājiem, ja kāda no firmām pārkāps obligātās prasības. Dažiem graudu kuģiem Krievijas ostās piektdien bija izaicinājums saņemt eksportam nepieciešamos fitosanitāros sertifikātus. Pirmdien tirgus dalībnieki izteica pieņēmumu, ka vismaz daļu no šiem apjomiem var aizstāt citi Krievijas izcelsmes kviešu pārdevēji.

👨🏻‍🌾 Pirmdien vislielāko cenas pazemināšanos piedzīvoja Francijas kvieši, taču tiem tāpat neizdevās piesaistīt pircēju interesi. Tālāku spiedienu uz cenu varētu ierobežot zemnieku neieinteresētība pārdot graudus par zemākām cenām. Krievijas un Eiropas Savienības pārtikas kviešu izplatība ir paplašinājusies, tāpēc pircēji, iespējams, tagad vēl retāk izvēlēsies Eiropas Savienības izcelsmes produkciju.

👨🏻‍🌾 Tiek prognozēts, ka Alžīrijas kviešu imports 2024./2025. eksporta gadā samazināsies par 600 tūkstošiem tonnu un nokritīsies līdz 8 miljoniem tonnu. Kritums prognozēs ir saistīts ar uzlabotu apūdeņošanu un sausuma ietekmes kompensēšanu. Prognozētie 8 miljoni tonnu būtu lielākā kviešu izlaide Alžīrijā kopš 2020./2021. tirdzniecības gada. 

👨🏻‍🌾 Eiropas Komisijas ziņojums tiek prognozēts, ka 2024./2025. gada pārtikas kviešu raža Eiropas Savienībā pieaugs līdz 5,91 t/ha, kas būs par 2% vairāk nekā 2023./2024. gadā. Paredzams, ka ziemas miežu raža palielināsies līdz 5,95 t/ha (+2%), cieto kviešu līdz 3,44 t/ha (+5%), bet rapšu – līdz 3,25 t/ha (+2%). Vienlaikus ziņojumā tiek uzsvērts šīs sezonas sliktais ziemāju stāvoklis.

👨🏻‍🌾 No 25. aprīļa līdz 27. maijam Lauku atbalsta dienests aicinās iesniegt projektus, lai saņemtu atbalstu investīcijām ierobežotiem mērķiem pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" divos apakšpasākumos: "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās" un "Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē". Tiks atbalstīti tādi projekti, kas sniedz ieguldījumu klimata pārmaiņu vai pielāgošanās pasākumu īstenošanai. Attiecināmi būs ieguldījumi tikai pamatlīdzekļu iegādē un būvniecībā atjaunīgās enerģijas ražošanas iekārtu uzstādīšanai. Vairāk informācijas šeit: https://www.lad.gov.lv/lv/jaunums/pieejams-atbalsts-investicijam-energoefektivitates-atjaunojamas-energijas-un-emisiju-samazinasanas-merkiem-notiks-vebinars

No 4. līdz 6. aprīlim biznesa centrā "Rāmava" notiks izstāde "Pavasaris 2024". izstādes laikā notiks arī "Lauksaimniecības forums 2024", kura šī gada tēma ir "Attīstības un izaugsmes iespējas lauksaimniecības nozarē". Vairāk informācijas šeit: https://www.ramava.lv/izstades/par-izstadi-pavasaris/

Nozares aktualitātes 2024.gada 25.martā

👨🏻‍🌾 Eiropas kviešu tirgū piektdien, 22. martā, bija straujš cenu kāpums. Pieaugums bija gandrīz par 7,50 EUR/t, cenai sasniedzot 207,25 EUR/t. Tas ir lielākais pieaugums dienas laikā "Euronext" pārtikas kviešu cenās kopš 2023. gada jūlija, kad tika liegta Krievijas dalība Ukrainas eksporta koridorā, ko iepriekš izveidoja ANO un Turcija. Cenu pieaugums saistīts ar to, ka dažiem graudu kuģiem Krievijas ostās piektdien bija izaicinājums saņemt eksportam nepieciešamos fitosanitāros sertifikātus. Ar Melnās jūras reģionu saistītā viļņošanās kviešu tirgū, kur bažas ir gan Krievijas, gan Ukrainas pusē, labvēlīgi ietekmē cenas Čikāgā. Tomēr, dolāram strauji pieaugot, ASV kviešu cenu kāpums joprojām ir zemā līmenī.

👨🏻‍🌾 Mazais pieprasījums un vējā palaistā iespēja pārdot Ēģiptei, turpināja likt Krievijas pārdevējiem meklēt jaunus tirgus. Līdz šim tie cīnījās par Francijas tirgus daļu Marokā, taču vairākas Krievijas pārtikas kviešu kravas ir pārdotas Kasablankai. Pircējiem Krievijas 12,5% proteīna kvieši ir pievilcīgāki par Eiropas izcelsmes 11–11,5% proteīna kviešiem, jo tie tiek piedāvāti par līdzīgu cenu. Liels konkurents joprojām ir Ukrainas kvieši, lai gan pārtikas kategorijas graudu krājumi izsīkst. Pārdevēji zema proteīna Ukrainas pārtikas kviešus aprīlī un maijā "Panamax" pārvadājumiem uz Vjetnamu uz CIF noteikumiem piedāvā par aptuveni 249 USD/t un par 256 USD/t uz Bangladešu.

👨🏻‍🌾 Izskatās, ka Eiropas Savienības Komisijas lēmumam par ievedmuitas paaugstināšanu Krievijas graudiem būs ierobežota ietekme. Krievijas graudi 2023. gadā veidoja aptuveni 4% no graudu importa Eiropas Savienībā. Tas atbilst iepriekšējos piecos gados reģistrētajiem 2-6%, kas gadā ir praktiski par 50% vairāk. Tāpēc tiek pieļauts, ka šie ierobežojumi vairāk ietekmēs Krievijas eļļas augu, nevis graudu pārdevējus. Tie varētu būt spiesti mēģināt pārdot agrāk Eiropā realizētos apjomus citur, kas varētu būt grūti, ja vien krasi netiks samazinātas cenas.

👨🏻‍🌾 Kanādas kviešu eksports periodā no 2023. gada jūlija līdz 2024. gadam jūnijam ir lielāks nekā vidēji pēdējos piecos gados. Nedēļā līdz 17. martam Kanāda bija eksportējusi jau 515,1 tūkstošus tonnu kviešu, kopumā līdz šim eksporta apjomam sasniedzot 13,54 miljonus tonnu. Tas ir par aptuveni 3,17 miljoniem tonnu vairāk nekā vidēji iepriekšējos piecos gados. Kanādas kviešu eksporta tempu daļēji ietekmēja pieprasījuma nostiprināšanās Japānā. Gan ASV, gan Kanāda piegādā Japānai cietos kviešus maizes ražošanai, taču Kanādas piedāvājums ar konkurētspējīgāku cenu un ātrāku loģistiku ir izrādījies pārāks.


Nozares aktualitātes 2024.gada 22.martā


👨🏻‍🌾 Ceturtdien, 21. martā, pircēji palielināja savus piedāvājumus par Krievijas 12,5% proteīna kviešiem fiksētas cenas darījumos, tādējādi palielinot cenu uz  FOB noteikumiem Novorosijskas ostā. Taču pieprasījums varētu samazināties, ja Ēģiptes valsts graudu aģentūra GASC  savos iepirkumos turpinās atturēties no Krievijas kviešiem. GASC pasūtīja Rumānijas un Bulgārijas kviešus, noraidot Krievijas un Francijas piedāvājumus, kuri atbilda Ēģiptes iepriekšējā iepirkuma konkursā noteiktajām cenām. GASC savā iepirkumā, kas noslēdzās trešdien, iegādājās 110 tūkstošus tonnu Bulgārijas un Rumānijas pārtikas kviešu. GASC nopirka 50 tūkstošus tonnu Bulgārijas kviešu no tirdzniecības firmas "Buildcom" par 234,50 USD/t uz FOB noteikumiem ar 270 dienu apmaksas termiņu. Šī cena ir par 10,87 USD/t zemāka nekā sākotnējais piedāvājums. Rumānijas kvieši no "Al Dahra" tika nopirkti par tādu pašu cenu un noteikumiem. Šī cena bija par 2 USD/t zemāka par sākotnējo piedāvājumu. Kravas no Varnas un Konstantas ostām tiks piegādāts par 16,75 USD/t un 20,78 USD/t. Abas kravas tiks izsūtītas no 5. līdz 15. maijam.

👨🏻‍🌾 Krievijas ziemas kviešu platībās saglabājas sausi laikapstākļi, taču nokrišņu daudzums rudenī un janvārī nodrošināja pietiekamu mitruma līmeni augsnē. Tomēr, ja sausums saglabāsies vēl pāris nedēļas, raža var tikt apdraudēta.

👨🏻‍🌾 Francijas 11% proteīna kvieši uz CPT noteikumiem Ruānas ostā tika pārdoti ar 2,50 EUR/t atlaidi no "Euronext" pārtikas kviešu nākotnes līguma. Taču kopējā interese Francijas ostās – Ruānā, Dankerkā un Larošelā – saglabājās ierobežota. Par jauno ražu pircēji piedāvāja 5 EUR/t atlaidi no "Euronext" septembra nākotnes līguma, bet pārdevēji – 2 EUR/t atlaidi. Taču Francijas kviešu eksportētāji varēja atrast pieprasījumu Marokā, jo Maroka strauji samazināja  2024./2025. eksporta gada ražas prognozi. Lai Krievijas kvieši tie kļūtu pievilcīgi Marokas importētājiem, tiem būtu jāmaksā vismaz par 20 USD/t lētāk nekā Francijas kviešiem.

👨🏻‍🌾 Palielinās pircēju interese par ASV 2024./2025. gada kviešu ražu. Nedēļā, kas beidzās 14. martā, tika rezervēti 285 tūkstoši tonnu kvieši. Tā ir vairāk nekā puse no 517 tūkstošiem tonnu 2024./2025. gada ASV kviešu ražas, kas tika rezervēti pirms tam. Apstākļi ASV ziemas kviešiem pagājušā nedēļā saglabājās labvēlīgi.

👨🏻‍🌾 Otrdien, 26. martā, zemkopības ministrs  Armands Krauze piedalīsies Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomes sēdē Briselē, Beļģijā. Sanāksmē Eiropas Savienības lauksaimniecības ministri apspriedīs nepieciešamos pasākumus, lai ātri un efektīvi reaģētu uz pašreizējo krīzes situāciju lauksaimniecības nozarē, jo Eiropas Savienības lauksaimniecības preču tirgus stāvoklis pēc krievijas iebrukuma Ukrainā nonācis sarežģītā situācijā. Lai efektīvi un ātri atbildētu uz lauksaimnieku bažām un atjaunotu viņu uzticēšanos, nepieciešams operatīvi veikt izmaiņas Eiropas Savienības Kopējās lauksaimniecības politikas pamatdokumentos, lai ieviestu elastīgu nosacījumu sistēmu, īpaši saistībā ar labas lauksaimniecības un vides stāvokļa standartiem, kā arī būtiski vienkāršotu politikas stratēģisko plānu grozījumu procedūru, pielāgojot to situācijai dalībvalstīs un lauksaimnieku interesēm.

👨🏻‍🌾 Eiropas Komisija ir nolēmusi ierobežot Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu apriti Eiropas Savienības iekšējā tirgū, ieviešot ļoti augstus importa tarifus Krievijas graudiem, eļļassēklām un noteiktiem lopbarības produktiem. Atkarībā no konkrētā produkta tarifi palielināsies vai nu līdz 95 eiro par tonnu, vai līdz 50% "ad valorem" (pēc vērtības) nodoklim. Turklāt Krievijai un Baltkrievijai vairs nebūs pieejama neviena no Eiropas Savienības Pasaules Tirdzniecības organizācijas kvotām graudiem, kas dažiem produktiem piedāvā labāku tarifu režīmu. Vairāk lasāms šeit: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/22.03.2024-es-ierobezos-krievijas-un-baltkrievijas-lauksaimniecibas-produktu-apriti-ar-augstiem-importa-tarifiem.a547700/

👨🏻‍🌾 Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju turpmāk vadīs līdzšinējais asociācijas politikas eksperts un žurnāla "Bioloģiski" galvenais redaktors Raivis Bahšteins. Līdzšinējais asociācijas priekšstāvis Gustavs Norkārklis, kurš valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīja kopš 2009. gada, uz nākamo termiņu nekandidēja. Turpmāk viņš darbosies asociācijas padomē. Vairāk lasāms šeit: https://www.db.lv/zinas/biologiskas-lauksaimniecibas-asociaciju-turpmak-vadis-bahsteins-515731


Nozares aktualitātes 2024.gada 21.martā

👨🏻‍🌾 Ir sašaurinājies 11,5% proteīna Melnās jūras un Austrālijas kviešu piedāvājums piegādei uz Dienvidaustrumāziju, atjaunojot Austrālijas kviešu konkurenci importa tirgū. Janvārī un februārī Austrālija bija Ķīnas lielākais kviešu piegādātājs. Ķīna janvārī un februārī saņēma 2,5 miljonus tonnu kviešu – 39% bija no Austrālijas. Tam sekoja Kanāda (26%), Francija (18%) un ASV (14%). Kopš marta sākuma Austrālijas kvieši piegādei uz Indonēziju nav konkurētspējīgi. Šonedēļ Melnās jūras reģiona 11,5% proteīna kviešu pārdevēji paaugstināja savu piedāvājumu. Iespējams, tas saistīts ar Ukrainas un Krievijas 11,5% proteīna kviešu cenu nostiprināšanos uz FOB noteikumiem Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas un Novorosijskas ostās. Tam varētu būt īslaicīgs efekts, jo kravu pārvadājumu izmaksas no Ukrainas Melnās jūras ostām uz Indonēziju šonedēļ turpina samazināties zem 55 USD/t. Jāpiebilst, ka pagājušajā nedēļā cena samazinājās par 1–1,50 USD/t. Austrālijas kviešu piedāvājuma līmenis ir palielinājies, bet tas ir mazāks nekā Melnās jūras reģiona izcelsmes kviešiem. Austrālijas 11,5% proteīna kvieši ir par 15  USD/t dārgāki nekā Melnās jūras reģiona kvieši, tomēr Melnās jūras kviešu cenas ar transporta izdevumiem šobrīd nav pietiekami interesantas Dienvidaustrumāzijas reģionam. Melnās jūras tirgus operatori, lai noturētu eksporta tempus, varētu pastiprināti pievērsties citiem noieta kanāliem, kur konkurenci nodrošina arī Eiropas tirgus dalībnieki un šis aspekts varētu atstāt negatīvu iespaidu uz mūsu tirgus cenām.

👨🏻‍🌾 Arī Argentīnas 11,5% kvieši kļūst konkurētspējīgāki, jo tie tika piedāvāti nedaudz lētāk kā Melnās jūras reģiona kvieši. Taču pārdevēju uzmanība joprojām galvenokārt ir pievērsta Brazīlijai, kur trešdien, 20. martā, piedāvājums uz FOB nosacījumiem bija par 2 USD/t augstāks, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

👨🏻‍🌾 Francijas lauksaimnieki turpina atturēties no pārdošanas. Jaunākais "Euronext" nākotnes līgumu kritums uz CPT noteikumiem atspoguļo gandrīz tukšos kuģus Francijas ostā Ruānā. Tāpēc vietējā tirgū tiek izdarīts spiediens cenām no pārdevēju puses. Līdz aprīļa beigām zemniekiem ir jāpārdod kooperatīvos uzkrātie graudi. Kvieši, kas vēl ir saimniecībās, palielina starpību starp "Euronext" maija un decembra nākotnes līgumiem. Tas visticamāk mudinās lauksaimniekus pārcelt lielu ražas apjomu uz jauno 2024./2025. tirdzniecības gadu.

👨🏻‍🌾 Zemkopības ministrs Armands Krauze atbalsta Eiropas Komisijas priekšlikumu, kas paredz ievērojami mazināt administratīvo slogu mazajiem lauksaimniekiem, kuru apsaimniekoto lauksaimniecības zemju platība ir mazāka par 10 hektāriem. Diskusijas par šo priekšlikumu paredzēts turpināt nākamajā Eiropas Savienības Lauksaimniecības ministru padomē 25. martā. Vairāk lasāms šeit: https://www.zm.gov.lv/lv/jaunums/zemkopibas-ministrs-armands-krauze-mazajiem-lauksaimniekiem-jaatvieglo-saimniekosana-laukos

Nozares aktualitātes 2024.gada 20.martā


👨🏻‍🌾 Turpinās baumas iespējamu pasūtījumu atcelšanu, kas varētu sekot Ķīnas jau atceltajam ASV kviešu iepirkumam. Vietējie tirgus dalībnieki Ķīnā izteikušies, ka, ņemot vērā iekšzemes piedāvājumu un pieprasījumu, valstij nav nepieciešams tik daudz importēto kviešu. Līdz jaunajai ražai ir vēl vairāk nekā trīs mēneši. Taču, ja nelabvēlīgie laikapstākļi sabojās ražu līdzīgi kā pagājušajā gadā, Ķīnai varētu nākties atkal palielināt kviešu importu. Turklāt, ja cenas strauji kritīsies, valsts varētu iegādāties vairāk importēto produktu krājumu atjaunošanai. Šī ziņa nav tirgus cenu atbalstoša, un lavīnveida darījumu atsaukšana varētu radīt kviešu cenu samazinājumu visos tirgos.  

👨🏻‍🌾 Francijas vietējā ostu tirgū kvieši piegādei uz Ruānas un Larošelas ostām uz CPT noteikumiem pēdējoreiz tika tirgoti ar 2 EUR/t atlaidi par "Euronext" aprīļa un maija nākotnes līgumiem un 4,50 EUR/t par jauno ražu. Neraugoties uz ierobežoto tirgus dalībnieku skaitu, atšķirības pēdējā laikā ir mazinājušās. Taču ir pasliktinājušās prognozes par Francijas jauno kviešu ražu. Vēršam atkārtoti uzmanību, ka Francijas ziemas kviešu izejas pozīcijas pavasara sākumā ir ļoti bēdigas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu vidējiem rādītajiem. Tāpat globālās cenas ietekmē Melnās jūras reģions. 

👨🏻‍🌾 87% Latvijas iedzīvotāju uzskata lauksaimniecību par nozīmīgu valsts ekonomikā un eksportā, liecina SKDS  sabiedriskās domas aptauja. Problēma Latvijas laukos, kas iedzīvotājus satrauc visvairāk, nemainīgi jau gadiem ir bedrainie, izdangātie lauku ceļi. Vairāk par to, kas tika apspriests "Zemnieku Saeimas" kongresā, var lasīt šeit: https://zemniekusaeima.lv/news/15-marta-aizvadits-zsa-kongress/

👨🏻‍🌾 Eiropas Savienība atjaunos muitas tarifus atsevišķu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam. Vienošanās attiecas uz olām, putnu gaļu, cukuru, kukurūzu, auzām, putraimiem un medu. Atcelta muitas nodeva arī turpmāk attieksies uz kviešu importu. Vairāk lasāms šeit: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/20.03.2024-es-atjaunos-muitas-tarifus-ukrainas-lauksaimniecibas-produktu-importam.a547401/

👨🏻‍🌾 Polijas lauksaimnieki trešdien, 20. martā, sāk plašu protesta akciju. Protesti plānoti vairāk nekā 500 vietās visā valstī, tostarp apmēram astoņu kilometru attālumā no Lietuvas robežas. Vairāk var lasīt šeit: https://www.tvnet.lv/7983493/polu-lauksaimnieki-sak-plasu-protesta-akciju-ari-netalu-no-lietuvas-robezas

Nozares aktualitātes 2024.gada 19.martā

👨🏻‍🌾 Pagājusī nedēļa kviešu tirgū Pēc vairāku mēnešu strauja cenu krituma graudu un eļļas augu tirgi sāk stabilizēties. Kukurūzas cenas atgūstas, sniedzot atbalstu kviešiem. Vēl viens atbalsta faktors ir ražošanas izmaksu kritums ASV kukurūzas un Krievijas kviešu tirgū, dodot priekšroku lēnākam tirdzniecības procesam. Tomēr konkurence starp Francijas un Melnās jūras reģiona kviešiem saglabājas. Tuvojoties jaunajai eksporta sezonai, ir vērts pievērst uzmanību laikapstākļiem – Francijā ir lietavas, Vācijā un Apvienotajā Karalistē samazinās kviešu platības, bet Krievijā nav lietus. Faktori, kam turpmāk ir vērts pievērst uzmanību: - sausums Krievijas ziemas kviešu audzēšanas reģionā; - spēcīgā konkurence Melnās jūras reģionā, kas samazina cenu augšupejas potenciālu, - ierobežotie līdzekļi graudu iepirkumiem; - atbalsts no kukurūzas tirgus. 

 👨🏻‍🌾 Pagājusī nedēļa rapša tirgū Eiropas rapšu cenas turpina pieaugt. To veicina nepieciešamība pēc importa un augstās palmu eļļas cenas. Taču jaunu rapšu importa potenciāls Eiropas Savienībā joprojām ir ierobežots. Arī sojas cenas ir atguvušās, taču Brazīlijas zemnieku pārdošanas apjomi atpaliek. Faktori, kam turpmāk ir vērts pievērst uzmanību: - Argentīnā ir sojai labvēlīgs nokrišņu daudzums; - ASV ir rekordliels sojas pārstrādes apjoms; - stabilizējoties palmu eļļas cenām, palielinās pieprasījums pēc lētākām augu eļļām: rapša, sojas un saulespuķu; - rapšu platības Eiropā un Apvienotajā Karalistē samazinās. 

 👨🏻‍🌾 Nelabvēlīgie laikapstākļi Krievijā un ASV varētu ietekmēt kviešu cenas pasaulē pirms 2024./2025. gada ražas. Iespēja, ka La Nina varētu šogad atgriezties, vēlāk var novest pie samazinātas ražas Austrālijā. Krievijā pēdējās piecās nedēļās ir bijis maz nokrišņu. Arī turpmākās divas nedēļas netiek prognozēts lietus, kas varētu apdraudēt valsts 2024./2025. gada kviešu ražu. Ja Krievijā kritiskajos attīstības posmos pirms ražas novākšanas jūnijā un jūlijā laikapstākļi neuzlabosies, valsts kopējā raža var būt mazāka par prognozētajiem 90 miljoniem tonnu. Fiksētas cenas darījumu tirgū par 12,5% proteīna Krievijas kviešiem pirmdien, 18. martā, uz FOB noteikumiem Novorosijskā bija virs 200 USD/t. Bet zemākas kvalitātes – 11,5% proteīna – kviešu cena nedaudz pieauga. Tas varētu liecināt par spēcīgu pieprasījumu no pircējiem Ziemeļāfrikā un Dienvidaustrumāzijā, kas mēdz dot priekšroku 11,5% proteīna kviešiem. 

 👨🏻‍🌾 Ziemas kvieši ASV vidējos rietumos ir pakļauti riskam, jo tur tiek prognozēta zemāka temperatūra nekā citus gadus. Tas sējumiem varētu radīt sala draudus. Ķīnas kviešu imports janvārī un februārī samazinājās, salīdzinot ar citiem gadiem. 

 👨🏻‍🌾 Pircēju interese par Ķīnā ienākošo kviešu sūtījumiem būs atkarīga no valsts 2024./2025. kviešu ražas. Spēcīgās lietusgāzes neilgi pirms ražas novākšanas, kas bija teju pirms gada, būtiski ietekmēja Ķīnas ziemas kviešu kvalitāti. 

 👨🏻‍🌾 Preses konferencē, ko 22. martā rīko Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, skaidros grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un Veterinārmedicīnas likumā. https://www.zm.gov.lv/lv/notikums/saeimas-tautsaimniecibas-agraras-vides-un-regionalas-politikas-komisijas-preses-konference?date=0 

 👨🏻‍🌾 Eiropas Komisija tuvākajās dienās Krievijas un Baltkrievijas graudiem noteiks importa nodevas 95 eiro par tonnu apmērā, atsaucoties uz "Financial Times" ziņo LSM. Tādējādi pastāv iespēja, ka graudu cenas pieaugs vismaz par 50%, "iznīcinot" pieprasījumu pēc Krievijas un Baltkrievijas graudiem. https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/19.03.2024-financial-times-es-noteiks-nodevas-krievijas-un-baltkrievijas-graudu-importam.a547257/

 

Nozares aktualitātes 2024.gada 18.martā


👨🏻‍🌾 Austrālijas kviešu cena pagājušajā nedēļā pietuvojās Dienvidaustrumāzijas graudu vēlamajai cenai, taču arvien saglabājās aptuveni 5–10 USD/t starpība, salīdzinot ar Melnās jūras tirgus piedāvājumiem. Tomēr arī Melnās jūras reģiona kviešu pārdevēji varētu samazināt savu piedāvājumu, turpinot samazināt Austrālijas graudu konkurētspēju. Tas varētu būt iespējams, jo ilgstoši uz FOB noteikumiem ir zemākas cenas un arī neliels likmju samazinājums Melnās jūras kravu pārvadājumiem uz Indonēziju. Pagājušā nedēļā "Panamax" kravu iekraušanai Ukrainas Melnās jūras ostās marta beigās un aprīļa sākumā likmes kritās par aptuveni 2 USD/t un sasniedza aptuveni 58 USD/t. Ķīnas atceltās Austrālijas kviešu piegādes cenas varētu ietekmēt tikai nedaudz. Dienvidaustrumāzijas kviešu importa tirgū arvien trūkst  Argentīnas 11,5% proteīna kvieši. Pārdevēji turpināja koncentrēties uz Brazīliju.

👨🏻‍🌾 Tiek prognozēts, ka šonedēļ Francijā turpināsies lietusgāzes. Laikā no 2023. gada 1. oktobra līdz šī gada 11. martam kopējais nokrišņu daudzums vairākos reģionos ir sasniedzis jaunus rekordus, tostarp Francijas ziemeļos, kas ir galvenais kviešu ražošanas reģions. Kaitējums Francijas 2024./2025. gada kviešu ražai varētu vēl vairāk samazināt lauksaimnieku vēlmi pārdot jauno kviešu ražu šodien un, lai cik tas ironiski nebūtu, šis fakts būtiski neietekmēs tirgus cenas, ja Krievijas nākotnes kviešu raža būs laba, tad visticamāk tā kompensēs jebkādu krājumu trūkumu.

👨🏻‍🌾 "Euronext" biržā šobrīd tendences vada kukurūza. Šī gada jūnija kukurūzas cenas ir pieaugušas 2,75 EUR/t, sasniedzot 182,25 EUR/t. Kukurūzas un kviešu cenas starpība ir samazinājusies līdz 12,75 EUR/t, kviešu cenai par šī gada maija līgumiem sasniedzot 195 EUR/t. Lai gan kvieši joprojām ir pakļauti konkurences spiedienam Melnās jūras reģionā, kukurūza gūst labumu no starptautisko cenu atlabšanas. Tās cena "Euronext" 180 EUR/t. Rapša cena pagājušās nedēļas piektdienā sasniedza 436,25 EUR/t eiro, samazinoties par 1,25 EUR/t.

👨🏻‍🌾 19. martā Zemkopības ministrs Armands Krauze tiksies ar Kazahstānas lauksaimniecības ministra vietnieku Amalgaliju Berdalinu (Amangaliy Berdalin). Tikšanās laikā viņi pārrunās PVD un BIOR sadarbība iespējas ar atbilstošajām Kazahstānas pārtikas veterinārās kontroles un uzraudzības iestādēm. https://www.zm.gov.lv/lv/notikums/tiksanas-ar-kazahstanas-lauksaimniecibas-ministra-vietnieku?date=0

👨🏻‍🌾 19. martā Eiropas Komisijas ekspertu darba grupā par lauksaimniecības un lauku attīstības ilgtspēju un kvalitāti iepazīstinās ar darba programmu un sniegs informāciju par dažādu metodiku novērtēšanu, lai kvantitatīvi noteiktu lauksaimniecības dzīvnieku apsaimniekošanas radīto metāna emisiju samazinājumu. https://www.zm.gov.lv/lv/notikums/ek-ekspertu-darba-grupa-par-lauksaimniecibas-un-lauku-attistibas-ilgtspeju-un-kvalitati?date=0

👨🏻‍🌾 21. martā notiks Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas konference "Bioloģiskā pārtika: tirgus situācija un prognozes". Konference notiks kultūras centrā "Berģi" (Brīvības gatve 455, Rīga). Konferencei var pieteikties šeit: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf1kcSmBRTEqTav68cXiqdzIVkLaLA2tOsimIRZzSSdwR1Pxw/viewform?fbclid=IwAR2S37sEvenYtBP0IcqvIT4HwPk05KWGkg392UTma3CfBw0bbdBm4DI7v8E

👨🏻‍🌾 Teju visi rapšu lauki Vidzemē un Latgalē ziemas laikā ir iznīkuši, tikmēr graudaugu sējumi kopumā izskatās labāk. Ziemāju pārziemošanu būtiski ietekmēja tas, ka Latvijā aizvadītā ziema bija siltāka un nokrišņiem bagātāka nekā citus gadus: rudenī  bija pārmitr augsne, janvāra sākums nāca ar stipru kailsalu, janvāra vidū bija bieza sniega segas, bet janvāra beigās – atkusnis. Lasi vairāk šeit: https://lasi.lv/saimnieks-uznemejs/lauksaimnieciba/lauksaimnieki-teju-visi-ziemas-rapsu-lauki-vidzeme-un-latgale-iznikusi-graudaugu-sejumi-izskatas-labi.12986

Nozares aktualitātes 2024.gada 15.martā


👨🏻‍🌾 Prognozes liecina, ka Vācijā 2024. gada kviešu raža samazināsies par 6,5% – līdz 20,14 miljoniem tonnu. Tas nozīmē, ka Eiropā uz šodienu gan Francija, gan Vācija sevišķi pozitīvi uz kviešu ražas potenciālu šajā sezonā neraugās – līdz sezonas sākumam vel garš ceļš ejams, bet izejas pozīcijas nav sevišķi daudz sološas un veidojas cenu atbalstošs signāls.

👨🏻‍🌾 Ceturtdien, 15. martā, tirgus noskaņojumu turpināja ietekmēt Ķīnas atceltie iepirkumi. Papildu jau atceltajiem iepirkumiem no ASV, tirgus dalībnieki apspriež iespējamās Austrālijas un Francijas graudu iepirkumu rezervāciju atcelšanas. Aptuveni 1 miljons tonnu Austrālijas kviešu varētu saskarties ar sūtījuma atlikšanu vai atcelšanu pavisam. Austrālijas eksportētāji jau tagad varētu meklēt alternatīvus pircējus Ķīnai paredzētajai produkcijai, tostarp Dienvidaustrumāzijā un Tuvajos Austrumos. Tiek pieļauts, ka Ķīnas importētāji atcels aptuveni 250 tūkstošu tonnu Francijas kviešu rezervāciju. Bet sūtījumiem, kurus paredzēts izpildīt laikā no marta līdz aprīļa sākumam, loģistikas pakalpojumi jau būs rezervēti. Tas nozīmē, ka eksportētāji nespēs atcelt sūtījumus. Paredzēts, ka nākamo četru dienu laikā vien uz kuģiem, kas iebrauc Ķīnā, tiks iekrauti aptuveni 206 tūkstoši tonnu kviešu, liecina jaunākie dati no Francijas ostām. Tāpat pastāv iespēja, ka varētu atcelt arī ASV graudu iepirkumu. Ķīna līdz šim ir atcēlusi tikai pasūtījumus mazāka proteīna satura kviešiem. Tāpēc tiek pieļauts, ka augstāka proteīna satura kviešu iepirkumi ir drošībā. Taču maijā sāksies Ķīnas ziemas kviešu raža – krājumi drīz vien piepildīsies un mazināsies nepieciešamība pēc ievestajiem kviešiem.

👨🏻‍🌾 Sezonā no 2024. gada jūlija līdz 2025. gada jūnijam pasaules kviešu izlaide sasniegs 799 miljonus tonnu, liecina Starptautiskās Graudu padomes (International Grains Council (IGC)) dati. Tas ir par 10 miljoniem tonnu vairāk nekā tika prognozēts 2023./2024. gadā. Tiek lēsts, ka 2024./2025. gadā kviešu patēriņš pasaulē saglabāsies relatīvi nemainīgs. Tas būs ap 804 miljoniem tonnu, pieaugot tikai par vienu miljonu tonnu gadā.  Tiek prognozēts, ka lielākajiem eksportētājiem – Argentīnai, Austrālijai, Kanādai, ES, Kazahstānai, Krievijai, Ukrainai un ASV – eksporta pārnese uz nākošo sezonu būs ~69 miljoni tonnas. Tas ir par 8 miljoniem tonnu vairāk nekā iepriekšējā sezonā.

👨🏻‍🌾 Zemkopības ministrs Armands Krauze, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža ir parakstījuši gadskārtējo līgumu par nepārtrauktu un pilnvērtīgu savstarpējo sadarbību zinātnē un pētniecībā. Līgums ietver trīspusēju vienošanos apvienot lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas, agrārās ekonomikas, inženierzinātņu un meža nozares zinātniekus, lai izvērtētu un ieteiktu prioritāros pētniecības virzienus fundamentālajā un pielietojamajā zinātnē, nodrošinot sadarbību ar visa līmeņa izglītības iestādēm. https://zm.gov.lv/lv/jaunums/zemkopibas-ministrija-turpinas-sadarbibu-ar-zinatniekiem

👨🏻‍🌾 Šodien, 15. martā, sākas projektu pieteikumu iesniegšana atbalsta pasākumā "Ražas, dzīvnieku, sējumu un stādījumu apdrošināšanas prēmija". Atbalsta mērķis ir, daļēji sedzot izdevumus par apdrošināšanas prēmiju, veicināt lauksaimnieku iesaistīšanos lauksaimniecības nozaru riska mazināšanā. Atbalstu piešķir par 2024. gadā spēkā esošām un pilnībā apmaksātām apdrošināšanas polisēm, turklāt platībai, ko apdrošina, ir jābūt pieteiktai Ilgtspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalstam. Atbalsta intensitāte ir paredzēta 50% apmērā no apdrošināšanas polises attiecināmajiem iegādes izdevumiem. Vairāk informācijas: https://www.lad.gov.lv/lv/katalogs/la-17-razas-dzivnieku-sejumu-un-stadijumu-apdrosinasanas-premija

👨🏻‍🌾 No šodienas, 15. marta, uz lauksaimniecības zemēm atļauts izkliedēt kūtsmēslus un fermentācijas atliekas arī īpaši jutīgajās teritorijās, kurās ir noteikts aizliegums to darīt laika posmā no 20. oktobra līdz 15. martam. Vairāk informācijas: https://www.vvd.gov.lv/lv/jaunums/ar-15martu-visa-latvija-uzsakas-aktiva-lauksamniecibas-zemju-meslosanas-sezona

👨🏻‍🌾 Līdz 15. aprīlim jaunie zinātnieki, kuri veikuši lauku attīstības zinātniskos pētījumus, aicināti pieteikties Attīstības finanšu institūcijas "Altum" balvas konkursā. Tā izveidota, lai veicinātu lauku attīstības projektu kreditēšanu, atbalstītu Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes studējošo iesaistīšanu zinātniskos pētījumos un novērtētu to ieguldījumu lauku attīstībā, kā arī veicinātu zinātnes un prakses sadarbību. Balva tiek piešķirta par ieguldījumu lauku attīstības zinātniskajos pētījumos un pētījumiem, kas veicina lauku attīstību, to modernizāciju, uzņēmējdarbību, kā arī efektīvu finanšu līdzekļu izmantošanu. Vairāk informācijas: https://www.lbtu.lv/lv/raksts/jaunos-doktorus-un-magistrus-aicina-pieteikties-altum-balvas-konkursam

Nozares aktualitātes 2024.gada 14.martā


👨🏻‍🌾 Krievijas 12,5% proteīna kviešu cena fiksētas cenas darījumos 13. martā pakāpās vēl augstāk. Uz FOB nosacījumiem Novorosijskas ostā tā pārsniedza 200 USD/t. Cenas augšupeju ietekmēja pircēji, kas palielināja savus piedāvājumus līdz 200 USD/t, bet pārdevēji savus piedāvājumus saglabāja nemainīgus kā iepriekšējā tirdzniecības sesijā. Cenu līmeņa saglabāšanos varētu veicināt šī mēneša straujais eksporta temps un vienošanās par piegādēm – līdz otrdienai bija noslēgti līgumi par aptuveni 3,4 miljonu tonnu kviešu piegādi martā no Krievijas ostām. No tā mēs varam secinām, ka Krievijai Martā izdosies izpildīt eksporta plānu, lai virzītos uz 50M t eksporta plānu šajā sezonā.

👨🏻‍🌾 Neskatoties uz pēdējā laikā zemajām Krievijas 12,5% proteīna kviešu cenām, pircējiem ir spēcīga interese par Baltijas  kviešiem. Taču Baltijas reģionā varētu būt atlicis maz augstākās kvalitātes 14% proteīna kviešu, ko eksportēt. Tāpēc prēmijas par kviešiem ar augstāku proteīna saturu varētu palielināties. Jau ir dzirdēts, ka daži pircēji par Kanādas graudiem maksā krietni virs Vankūveras vidējām tirgus cenām uz FOB nosacījumiem. Vēl viena norāde uz pieaugošo cenu par augstāka proteīna graudiem ir atšķirība starp prēmiju par Krievijas 11,5% un 12,5% proteīna kviešiem. Uz FOB nosacījumiem Melnās jūras ostās tās pašlaik sasniedz aptuveni 10 USD/t. Salīdzinājumam – agrāk 2023./2024. gada tirdzniecības sezonā šī starpība bija 5 USD/t. Tajā pašā laikā Kanādas Vankūveras kviešu tirgū uz FOB nosacījumiem fiksētas cenas darījumos bija ierobežota interese par 13,5% proteīna Kanādas kviešiem.

👨🏻‍🌾 Nepievilcīgo cenu dēļ pārdevēji ir atkāpušies no pašreizējā kultūraugu tirgus. Savukārt par 2024./2025. gada apjomiem pircēju interese ir ierobežota. Ķīna jau iepriekš atcēla vairāk nekā pusmiljona tonnu ASV ziemas kviešu rezervāciju. Tagad importētājs ir atcēlis arī iepriekš rezervētos Austrālijas kviešu sūtījumus. Ķīna iespējams atsakās no darījumu izpildes, jo redz, ka kviešu pieejamība tirgū ir pietiekama, un citi darījumu partneri var piedāvāt izdevīgākus cenu piedāvājumus.

👨🏻‍🌾 "Euronext" 2024. gada maija līgumu rapša cena (13. martā) pieauga vēl par 13,25 EUR/t un sasniedza 444 EUR/t. Tas ir augstākais līmenis kopš 28. decembra. Šis gandrīz 40 EUR/t kāpums pēdējā mēneša laikā liecina par atjaunoto cenu līdzsvaru visā eļļas augu tirgū. Spriedze visvairāk jūtama augu eļļu starpā, jo palmu eļļas cenas kopš februāra sākuma Kualalumpurā strauji pieaug.

👨🏻‍🌾 Paredzams, ka Ukrainas rapšu eksports tirdzniecības gadā no 2023. gada jūlija līdz 2024. gada jūnijam sasniegs 3,43 miljonus tonnu. Apjoms ir līdzīgs kā iepriekšējā eksporta sezonā. Ukrainas kopējais rapšu eksports laikā no jūlija līdz februārim sasniedza 3,3 miljonus tonnu. Februāra eksports sasniedza pēdējo piecu gadu rekordu, mēneša laikā sasniedzot aptuveni 240 tūkstošus tonnu. Tas ir straujš pieaugums, salīdzinot ar 61,51 tūkstošiem tonnu iepriekšējā gadā.

👨🏻‍🌾 13. martā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar zemkopības ministru Armandu Krauzi. Puses pārrunāja lauksaimnieku un meža nozares publiski paustās streika prasības, Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas produktu importa aizliegumu, tostarp aktuālo statusu zemkopības ministru sarunās Eiropas Savienības līmenī, kā arī citus jautājums. "Nav šaubu, ka gan vietējā, gan globālā mērogā ir jādara viss iespējamais, lai klimata pārmaiņas mazinātu un tām pielāgotos. Vienlaikus ir jārod sapratīgs līdzsvars, kas ļauj sasniegt vides aizsardzības un klimata mērķus, kā arī veicināt saimniecisko darbību lauku teritorijās, nodrošinot reģionu attīstību un iedzīvotāju labklājību," pauda Valsts prezidents.

👨🏻‍🌾 Jau rīt! Piektdien, 15. martā, norisināsies ikgadējais biedrības "Zemnieku saeima" kongress. Tajā organizācijas biedrus iepazīstinās ar iepriekšējā gadā iesākto un paveikto, kā arī ar 2024. gada prioritātēm un mērķiem. Kongress notiks Bulduru dārzkopības vidusskolā no plkst. 10.30 līdz 15.30. Vairāk informācijas: https://zemniekusaeima.lv/news/biedribas-zemnieku-saeima-kongress-2024/

Nozares aktualitātes 2024.gada 13.martā


👨🏻‍🌾 Krievijas 12,5% proteīna kviešu cena fiksētas cenas darījumos 13. martā pakāpās vēl augstāk. Uz FOB nosacījumiem Novorosijskas ostā tā pārsniedza 200 USD/t. Cenas augšupeju ietekmēja pircēji, kas palielināja savus piedāvājumus līdz 200 USD/t, bet pārdevēji savus piedāvājumus saglabāja nemainīgus kā iepriekšējā tirdzniecības sesijā. Cenu līmeņa saglabāšanos varētu veicināt šī mēneša straujais eksporta temps un vienošanās par piegādēm – līdz otrdienai bija noslēgti līgumi par aptuveni 3,4 miljonu tonnu kviešu piegādi martā no Krievijas ostām. No tā mēs varam secinām, ka Krievijai Martā izdosies izpildīt eksporta plānu, lai virzītos uz 50M t eksporta plānu šajā sezonā.

👨🏻‍🌾 Neskatoties uz pēdējā laikā zemajām Krievijas 12,5% proteīna kviešu cenām, pircējiem ir spēcīga interese par Baltijas  kviešiem. Taču Baltijas reģionā varētu būt atlicis maz augstākās kvalitātes 14% proteīna kviešu, ko eksportēt. Tāpēc prēmijas par kviešiem ar augstāku proteīna saturu varētu palielināties. Jau ir dzirdēts, ka daži pircēji par Kanādas graudiem maksā krietni virs Vankūveras vidējām tirgus cenām uz FOB nosacījumiem. Vēl viena norāde uz pieaugošo cenu par augstāka proteīna graudiem ir atšķirība starp prēmiju par Krievijas 11,5% un 12,5% proteīna kviešiem. Uz FOB nosacījumiem Melnās jūras ostās tās pašlaik sasniedz aptuveni 10 USD/t. Salīdzinājumam – agrāk 2023./2024. gada tirdzniecības sezonā šī starpība bija 5 USD/t. Tajā pašā laikā Kanādas Vankūveras kviešu tirgū uz FOB nosacījumiem fiksētas cenas darījumos bija ierobežota interese par 13,5% proteīna Kanādas kviešiem.

👨🏻‍🌾 Nepievilcīgo cenu dēļ pārdevēji ir atkāpušies no pašreizējā kultūraugu tirgus. Savukārt par 2024./2025. gada apjomiem pircēju interese ir ierobežota. Ķīna jau iepriekš atcēla vairāk nekā pusmiljona tonnu ASV ziemas kviešu rezervāciju. Tagad importētājs ir atcēlis arī iepriekš rezervētos Austrālijas kviešu sūtījumus. Ķīna iespējams atsakās no darījumu izpildes, jo redz, ka kviešu pieejamība tirgū ir pietiekama, un citi darījumu partneri var piedāvāt izdevīgākus cenu piedāvājumus.

👨🏻‍🌾 "Euronext" 2024. gada maija līgumu rapša cena (13. martā) pieauga vēl par 13,25 EUR/t un sasniedza 444 EUR/t. Tas ir augstākais līmenis kopš 28. decembra. Šis gandrīz 40 EUR/t kāpums pēdējā mēneša laikā liecina par atjaunoto cenu līdzsvaru visā eļļas augu tirgū. Spriedze visvairāk jūtama augu eļļu starpā, jo palmu eļļas cenas kopš februāra sākuma Kualalumpurā strauji pieaug.

👨🏻‍🌾 Paredzams, ka Ukrainas rapšu eksports tirdzniecības gadā no 2023. gada jūlija līdz 2024. gada jūnijam sasniegs 3,43 miljonus tonnu. Apjoms ir līdzīgs kā iepriekšējā eksporta sezonā. Ukrainas kopējais rapšu eksports laikā no jūlija līdz februārim sasniedza 3,3 miljonus tonnu. Februāra eksports sasniedza pēdējo piecu gadu rekordu, mēneša laikā sasniedzot aptuveni 240 tūkstošus tonnu. Tas ir straujš pieaugums, salīdzinot ar 61,51 tūkstošiem tonnu iepriekšējā gadā.

👨🏻‍🌾 13. martā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar zemkopības ministru Armandu Krauzi. Puses pārrunāja lauksaimnieku un meža nozares publiski paustās streika prasības, Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas produktu importa aizliegumu, tostarp aktuālo statusu zemkopības ministru sarunās Eiropas Savienības līmenī, kā arī citus jautājums. "Nav šaubu, ka gan vietējā, gan globālā mērogā ir jādara viss iespējamais, lai klimata pārmaiņas mazinātu un tām pielāgotos. Vienlaikus ir jārod sapratīgs līdzsvars, kas ļauj sasniegt vides aizsardzības un klimata mērķus, kā arī veicināt saimniecisko darbību lauku teritorijās, nodrošinot reģionu attīstību un iedzīvotāju labklājību," pauda Valsts prezidents.

👨🏻‍🌾 Jau rīt! Piektdien, 15. martā, norisināsies ikgadējais biedrības "Zemnieku saeima" kongress. Tajā organizācijas biedrus iepazīstinās ar iepriekšējā gadā iesākto un paveikto, kā arī ar 2024. gada prioritātēm un mērķiem. Kongress notiks Bulduru dārzkopības vidusskolā no plkst. 10.30 līdz 15.30. Vairāk informācijas: https://zemniekusaeima.lv/news/biedribas-zemnieku-saeima-kongress-2024/

👨🏻‍🌾 Ķīnas nesenā ASV ziemas kviešu rezervācijas atcelšana ir likusi plašākam tirgus spēlētāju lokam domāt, vai tiks atcelti vēl citi iepirkumi un vai kāds cits importētājs par tiem interesēsies. Ir zināms par atceltu 504 tūkstošu tonnu iepirkumu, bet daži tirgotāji paredz, ka varētu tikt atceltas pat 15 kravas. ASV pārdevējiem, kam bija vienošanās par darījumiem ar Ķīnu, kas tika anulēti, tagad ir jāizlemj, vai šos kviešus uzglabāt vai piedāvāt tos citā tirgū. Daži tirgus dalībnieki šaubās par to, ka Ķīna varētu atcelt vēl citas ASV kviešu rezervācijas, ja vien Krievijas vai Ukrainas kviešu cenas nesamazināsies vēl vairāk. Daži tirgus dalībnieki ziņo, ka vismaz daži Krievijas zemnieki, iespējams, jau pārdod kviešus zem pašizmaksas. Šis nav cenu atbalstošs signāls, jo rada atkal nevajadzīgus (cerams/iespējams īslaicīgus) krājumu pārpalikumus, kas negatīvi ietekmēs kviešu tirgus bilanci.

👨🏻‍🌾 Rezervāciju atcelšana ir uzjundījusi interesi Dienvidaustrumāzijā, lai mēģinātu iegādāties ASV kviešus par pievilcīgām cenām. Taču piedāvājumi ir bijuši zemā līmenī, tostarp vismaz viens no tiem pēdējo dienu laikā ir bijis zem 200 USD/t uz FOB noteikumiem ASV līcī piegādei laikā no aprīļa līdz jūnijam. Šis cenu piedāvājums šobrīd ir ārpus konkurences, jo Melnās jūras tirgus var tirgoties lētāk.

👨🏻‍🌾 Sākoties Ramadānam, aktivitāte Dienvidaustrumāzijā šonedēļ ir mazinājusies.Turklāt Indonēzijas ir vērojams miltu pieprasījuma kritums, kas ierobežo arī pieprasījumu pēc kviešiem.

👨🏻‍🌾 Austrālijā eksportētāji nevēlas pazemināt cenas, kamēr lauksaimnieki nesāks pārdot. Eksportētāji nevēlas nonākt situācijā, kad viņiem trūkst produkcijas, bet nevar nopelnīt, jo zemnieki nepiedāvā zemāku cenu.

👨🏻‍🌾 Eiropas rapša eļļas fiksētas cenas darījumu cenas pieauga, 11. martā sasniedzot 897,50 EUR/t, salīdzinot ar 874,50 EUR/t eiro 5. martā. 6. martā fiksētas cenas darījumos bija straujākais  kāpums dienas laikā pēdējo četru mēnešu periodā. To veicināja palmu eļļas ražošanai nelabvēlīgie laikapstākļi Malaizijā un krājumu samazināšanās Ķīnā un Indijā. 6. martā fiksētas cenas darījumos bija straujākais  kāpums dienas laikā pēdējo četru mēnešu periodā. To veicināja palmu eļļas ražošanai nelabvēlīgie laikapstākļi Malaizijā un krājumu samazināšanās Ķīnā un Indijā. Šis cenu pieaugums šobrīd pozitīvi atbalsojas arī rapšu biržas cenās.

👨🏻‍🌾 Līdz 8. aprīlim Eiropas Komisija aicina piedalīties tiešsaistes aptaujā, lai noteiktu un apkopotu administratīvā sloga sarežģītības cēloņus, kas saistīti ar kopējās lauksaimniecības politikas noteikumiem. Lauksaimnieku atbildes sniegs nepieciešamo informāciju, lai izprastu galvenos bažu avotus un novērstu tos. Provizoriskie rezultāti būs zināmi jau aprīļa vidū, bet detalizētāku analīzi publicēs 2024. gada rudenī. Aptaujas anketa latviešu valodā ir pieejama šeit: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/public_consultation_eu_simplification_2024rs_point_of_view_2024

Nozares aktualitātes 2024.gada 12.martā


👨🏻‍🌾 Nedēļa kviešu tirgū

Saglabājas spēcīga konkurence starp Francijas un Melnās jūras reģiona kviešiem. Tomēr ir vērojamas stabilizācijas pazīmes.

Turpmāko situāciju ietekmēs:

  • karstuma vilnis Indijā;
  • pasaules kviešu tirdzniecības rekords februārī, esot spēcīgam pieprasījumam no Āzijas;
  • dažos kviešu eksportētājreģionos cenas ir zemākas par ražošanas izmaksām;
  • kontinentālajā Eiropā joprojām lieli kviešu krājumi.

👨🏻‍🌾 Nedēļa rapšu tirgū

Augu eļļas cenas palīdzēja atgūties Eiropas rapšu cenām. Augu eļļu tirgu atbalsta palmu eļļa, un Malaizijas produkcija samazinās vairāk, nekā cerēts. Rapšu eļļa ir kļuvusi konkurētspējīgāka, jo tā tiek tirgota lētāk nekā palmu eļļa. Rapšu cenas augšupejošo potenciālu līdz 2023./2024. gada sezonas beigām ierobežos spēcīgs globāli eksportspējīgs piedāvājums. Tuvākajos mēnešos ir vērts pievērst uzmanību 2024./2025. gada sezonas potenciālam.

Turpmāko situāciju ietekmēs:

  • labvēlīgo nokrišņu atgriešanās Argentīnā;
  • sojas pupu rekordražas potenciāls Dienvidamerikā;
  • "StatCan" aplēses liecina, ka Kanādas eļļas auga canola sējas platības 2024./2025. gadā samazināsies;
  • palmu eļļas piedāvājums ir mazāks nekā gaidīts, bet to kompensē vājāks eksports.

👨🏻‍🌾 Melnās jūras izcelsmes pārtikas kvieši ar zemāku proteīna saturu ir pārņēmuši importa tirgu Dienvidaustrumāzijā, izstumjot citas izcelsmes produktus. 11. martā pieauga Krievijas 12,5% proteīna pārtikas kviešu fiksētas cenas darījumi uz FOB noteikumiem Novorosijskas ostā, jo pircēji paaugstināja savus piedāvājumus par apjomiem, kas tiek nosūtīti aprīļa beigās un maijā. Taču pieprasījums fiksētas cenas darījumu tirgū bija ierobežots. Ierobežotais pieprasījums islāma gavēņa mēneša Ramadāna laikā varētu ietekmēt arī Melnās jūras reģiona tirdzniecības aktivitāti.

👨🏻‍🌾 Ja Indijā turpināsies karstuma viļņi, šie apstākļi tuvākajos mēnešos varētu ietekmēt globālās cenas. Indijā ir liels iekšzemes pieprasījums. ASV Lauksaimniecības departamenta aplēses liecina, ka tas ir 111 miljonu tonnu apmērā. Vienlaikus valstī ir ierobežotas uzglabāšanas iespējas. Tāpēc pat nelielas izlaides izmaiņas varētu palielināt valsts importa pieprasījumu.

👨🏻‍🌾 Paredzams, ka kopējās kviešu platības Kanādā 2024. gadā pieaugs tikai par 0,1%, liecina Kanādas statistikas  pārvaldes "StatCan" analīze. Valsts kopējās kviešu platības 2024. gadā ir 10,94 miljoni hektāru. No tā 2,57 miljonos hektāru paredzēts sēt cietos kviešus, kas ir par 5,1% vairāk nekā pirms gada. Vasaras un ziemas kviešus paredzēts sēt aptuveni 8,38 miljonos hektāru, kas ir par 2,4% mazāk nekā pirms gada.

👨🏻‍🌾 Piektdien, 15. martā, norisināsies ikgadējais biedrības "Zemnieku saeima" kongress. Tajā organizācijas biedrus iepazīstinās ar iepriekšējā gadā iesākto un paveikto, kā arī ar 2024. gada prioritātēm un mērķiem. Kongress notiks Bulduru dārzkopības vidusskolā no plkst. 10.30 līdz 15.30. Vairāk informācijas: https://zemniekusaeima.lv/news/biedribas-zemnieku-saeima-kongress-2024/

Nozares aktualitātes 2024.gada 11.martā

👨🏻‍🌾 Ukrainas tirgotāju konkurence atsevišķos tirgos 8. martā mazinājās, taču tas maz ietekmēja FOB darījumu cenas. Ukrainas pārtikas kviešu piedāvājums uz CIF noteikumiem Indonēzijā piegādēm no aprīļa vidus līdz maija vidum pacēlās līdz 250 USD/t. Ukrainas vietējais tirgus teju apstājās, jo Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas (POC) ostās bija ļoti maz darījumu uz CPT noteikumiem, jo pārdevēji koncentrējās uz vietējo tirgu. Ukrainas tirgotāju nepiedalīšanās Ēģiptes jaunākajā GASC iepirkumā noveda pie eksportspējīga piedāvājuma trūkuma. 11,5% proteīna Ukrainas kviešu cenas visu nedēļu turējās 180 USD/t uz FOB noteikumiem POC ostās. Tas bija par aptuveni 15 USD/t zem cenu līmeņa, kāds bija pirms divām nedēļām.

👨🏻‍🌾 Lai gan Krievijas tirgū uz FOB noteikumiem bija vairāki piedāvājumi ap 190 USD/t, spiediens uz tirgotājiem saglabājās un bija maz piedāvājumu. Marta rindas Krievijas Melnās jūras ostās ir labi nosegtas ar esošajām iepirkumu konkursu saistībām pret Ēģiptes GASC. Taču tā kā GASC atcēla savu maija iepirkumu konkursu, cenu piedāvājumi nākotnes tirgū kritās. Krievijas pārdevēji 11,5% proteīna pārtikas kviešus uz CIF noteikumiem Ēģiptē iekraušanai aprīļa beigās piedāvāja par 218 USD/t.

👨🏻‍🌾 Ķīnas importētāji piektdien atcēla turpmākos ASV ziemas kviešu iepirkumus. Kopumā nedēļas laikā atceltais apjoms sasniedza 240 tūkstošus tonnu. Pieprasījuma samazinājumu rada intereses trūkums vietējā tirgū. Importētāji līdz šim nav uzrādījuši nekādas pazīmes, kas liecinātu par kravu aizstāšanu ar citas izcelsmes kviešiem. Neskatoties uz to, ka tirgotāji sagaida, ka šomēnes uzkraus vairākas kravas uz Ķīnu saskaņā ar pērn septembrī un oktobrī veiktajiem darījumiem, Francijas eksports marta sūtījumu izpildīšanai līdz šim ir bijis lēns.

👨🏻‍🌾 ASV Lauksaimniecības departamenta (USDA) jaunākā Pasaules lauksaimniecības piedāvājuma un pieprasījuma ziņojuma "Wasde" prognozes:

USDA ir palielinājusi savu globālo 2023./2024. gada sezonas kviešu tirdzniecības prognozi par 1,4 miljoniem tonnu – līdz 212,1 miljoniem tonnu;

2023./2024. gada krājumu prognoze ziņojumā ir pazemināta par aptuveni 600 tūkstošiem tonnu – līdz 258,8 miljoniem tonnu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2015./2016. gada sezonas;

USDA ir palielinājusi Ukrainas kviešu eksporta prognozi līdz 16 miljoniem tonnu, palielinot to par 1 miljonu tonnu;

Krievijas kviešu produkcijas prognoze ir palielināta par 500 tūkstošiem tonnu – līdz 91,5 miljoniem tonnu;

Austrālijas kviešu ražošanas prognoze ir palielināta par 500 tūkstošiem tonnu – līdz 26 miljoniem tonnu.

👨🏻‍🌾 Līdz 12. maijam Zemkopības ministrija aicina Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības un pārtikas ražotājus izvirzīt savu kandidatūru Eiropas Komisijas izsludinātajā konkursā "EU Organic Awards" bioloģiskās produkcijas ražotājiem, kuri izstrādājuši izcilus, inovatīvus, ilgtspējīgus un iedvesmojošus projektus.

Tiks piešķirtas astoņas balvas septiņās nominācijās:

- labākā lauksaimniece, kas nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību (sieviete), un labākais lauksaimnieks, kas nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību (vīrietis);

- labākais bioloģiskās ražošanas reģions;

- labākā bioloģiskās ražošanas pilsēta;

- labākais bioloģiskās ražošanas apgabals;

- labākais mazais vai vidējais bioloģiskās ražošanas uzņēmums, kas pārstrādā bioloģiskos produktus;

- labākais bioloģisko pārtikas produktu mazumtirgotājs;

- labākais bioloģiskais sabiedriskās ēdināšanas uzņēmums.

Vairāk informācijas: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organic-action-plan/eu-organic-awards_en

Nozares aktualitātes 2024.gada .martā


👨🏻‍🌾 Starptautisko kviešu tirgu ceturtdien, 7. martā, pārsteidza iepirkumu atcelšana. Pēc 27 piedāvājumu saņemšanas no 14 tirgotājiem Ēģiptes valsts graudu aģentūra GASC atcēla savu starptautisko pārtikas kviešu iepirkumu aptuveni 1,5 miljonus tonnu apjomā. Pircēji un pārdevēji nespēja vienoties par cenu. Savukārt privātajā tirgū Francijas, Krievijas, Rumānijas un Bulgārijas kviešu cenas bija stabilas. 11,5% proteīna Krievijas kviešu cena uz FOB noteikumiem no Melnās jūras ostām bija 190 USD/t. 

 👨🏻‍🌾 Atcelts arī aptuveni 130 tūkstošu tonnu ASV ziemas kviešu iepirkums, kas paredzēts eksportam uz Ķīnu, paziņojis ASV Lauksaimniecības departaments USDA. Iespējams, iepirkums tiks pārslēgts no 2023./2024. gada uz jaunās sezonas – 2024./2025. gada – ražu. Tirgotāji arī apsver iespēju, ka Ķīna mainīs piegādātājus un pirks Austrālijas, Krievijas vai Francijas kviešus. Neskatoties uz to, ka Francijas eksportētāji turpināja piedāvāt Parīzes biržas saraksta maija nākotnes līgumu kravas uz CIF noteikumiem ar aptuveni 18 EUR/t prēmiju, viņiem ceturtdien neizdevās raisīt Marokas pircēju interesi. ASV kviešu eksports nedēļā līdz 29. februārim sasniedza 368,3 tūkstošus tonnu, liecina jaunākie USDA dati. Tostarp 59,2 tūkstoši tonnu šajā nedēļā eksportēti uz Ķīnu. Raugoties nākotnē, ASV pēdējā pārskata nedēļā Meksikai un Nikaragvai pārdeva 64 tūkstošus tonnu 2024./2025. gada sezonas ražas. 

 👨🏻‍🌾 Februārī pieauga eksports no Ukrainas un Krievijas. Ukraina pagājušajā mēnesī nosūtīja 2,5 miljonus tonnu kviešu, kas ir aptuveni par 910 tūkstošiem tonnu vairāk nekā janvārī. Savukārt Krievija februārī eksportēja 4,2 miljonus tonnu, kas arī ir par aptuveni 0,9 miljoniem tonnu vairāk nekā janvārī. 

 👨🏻‍🌾 8. martā stājas spēkā grozījumi "Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā", kas nosaka ievešanai (importēšanai) Latvijā aizliegtus lauksaimniecības un lopbarības produktus no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī no citām trešajām valstīm, ja attiecīgie produkti ir Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes. https://www.lad.gov.lv/lv/jaunums/latvija-aizliedz-ievest-noteiktus-lauksaimniecibas-un-lopbaribas-produktus-no-krievijas-un-baltkrievijas 

 👨🏻‍🌾 Limbažu novada domes deputāti ceturtdien nolēma sākt lokālplānojuma izstrādi lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "VAKS" graudu apstrādes ražotnes izveidei, raksta "db.lv". "VAKS" ražotnes izveidē plāno investēt 7 līdz 8 miljonus eiro. https://www.db.lv/zinas/vaks-limbazu-novada-gatavojas-buvet-jaunu-graudu-apstrades-razotni-515522

Nozares aktualitātes 2024.gada 7.martā



👨🏻‍🌾 Pēc tam, kad 6. martā parādījās Alžīrijas iepirkuma rezultāti, tirgotāji meta acis uz kviešiem Krievijas un Konstantas, Varnas un Burgas ostās (CVB), lai segtu pārdošanas apjomus. Taču nolīgtie 870 tūkstoši tonnu vēl bija jāatrod, jo tirgotāji fiksē sūtījumus uz FOB nosacījumiem atlikušajām nedēļām līdz iekraušanas termiņam jūnijā. OAIC iepirkumā par jūnija piegādēm Alžīrija vienojās par 227-228 USD/t uz CIF noteikumiem. Šī cena atspoguļojas pašreizējos fiksētās cenas darījumos uz FOB noteikumiem Krievijas un Ukrainas kviešiem, bet nepārprotami samazināja cenas par citām kultūrām. CVB ostās 11,% proteīna fiksētas cenas piedāvājumi kviešiem saskanēja ar "Euronext" kviešu nākotnes līgumiem.

👨🏻‍🌾 Francijas ostā Ruānā eksportētāji piekāpās spiedienam un pazemināja savus piedāvājumus līdz "Euronext" nākotnes līgumiem par aprīļa iekraušanu gan uz FOB piedāvājumiem, gan piegādātajām cenām. Francijas kviešu piedāvājums Marokai noslīdēja līdz 18 EUR/t prēmijai par maija nākotnes līgumiem. Šī cena tagad ir zem Vācijas 11,5% kviešu cenas. Krievijas kviešu cena uz CFR noteikumiem Marokā pie ierobežota tirgotāju skaita bija aptuveni 225 USD/t. Tomēr importētāji gaidīja turpmāku kritumu "Euronext" nākotnes līgumos, tāpēc zemākas cenas nespēja radīt likviditāti Marokā. Marokas valsts graudu aģentūra ONICL paziņoja par 1,54 USD/t importa atlaidi martā iekrautajām kravām. Šī atlaide ir mazāk nekā desmitā daļa no pagājušajā mēnesī iekrautajām kravām piešķirtās atlaides.

👨🏻‍🌾 Tikmēr Melnās jūras reģionā nenotika cenu lejupslīde. Krievijas pārdevēji atkal samazināja piedāvājumu 12,5% proteīna kviešiem fiksētas cenas darījumos. Savukārt kravas marta iekraušanai līdz aprīlim sāka tirgoties ar nelielu piemaksu, jo sāka izsīkt ātrā piegāde. Ukrainas tirgotāji Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas (POC) ostās trešdien mazāk piedalījās FOB tirgū un tā vietā fokusējās uz kviešu nodrošināšanu vietējā tirgū pie aizvien zemākām CPT cenām.

👨🏻‍🌾 Augsta proteīna satura kviešu tirgū Kanādas pārdevēji pievērsās iepirkumu konkursiem Dienvidkorejā un Japānā, kur tirgotāji konstatēja, ka peļņa ir lielāka nekā Vankūveras FOB fiksētas cenas darījumu tirgū. Augsta proteīna satura kviešu pieprasījums Dienvidaustrumāzijā lielā mērā sedza nesenie Austrālijas darījumi.

👨🏻‍🌾 Paniskā kviešu pārdošana ASV, kas noslēdzās ar 3,6% zemāku cenu, ietekmēja arī "Euronext" biržu. Kvieši sasniedza jaunu zemāko cenas rekordu – 188,50 EUR/t par 2024. gada maija līgumiem. Samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo dienu, ir 1,75 EUR/t. Ietekme uz jauno tirdzniecības gadu bija vēl izteiktāka – kritums bija par 3,25 EUR/t. Rezultātā 2024. gada septembra nākotnes līgumu cena pirmo reizi noslīdēja zem 200 EUR/t.

👨🏻‍🌾 Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Latraps" par zirņu proteīna izolāta ražotnes "Asns Ingredient" attīstību Jelgavā ir parakstījusi ieguldījumu līgumu ar Vācijas kompāniju "Pfeifer & Langen International B.V.". Uzņēmuma attīstības plāns paredz, ka "Asns Ingredient" ražotne produkcijas ražošanu sāks 2026. gada nogalē.

Nozares aktualitātes 2024.gada 6.martā


👨🏻‍🌾 Turpinoties spēcīgai konkurencei Melnās jūras reģionā, kviešu cenas 5. martā atkal samazinājās. No Krievijas un Ukrainas februārī eksportēto kviešu apjoma rekordi smagi ietekmē situāciju Eiropā, kas joprojām atpaliek savas produkcijas eksportā. Kviešu cenas "Euronext" biržā par 2024. gada maija produkciju 5. martā sasniedza jaunu zemākās cenas rekordu pēdējo 3,5 gadu laikā – 188,5 EUR/t tirdzniecības sesijas laikā un 190,25 EUR/t tai noslēdzoties.

👨🏻‍🌾 Pārtikas kviešu pircēji Āzijas dienvidaustrumos ir ieņēmuši nogaidošu pozīciju. Indonēzijā otrdien, 5. martā, Melnās jūras reģiona kviešu cena uz CFR noteikumiem bija 247 USD/t . Taču pircēji nesteidzas un izvēlas nogaidīt līdz pēdējai minūtei, jo cer uz lielāku cenu kritumu. Šī tendence varētu mainīties, ja importētāji Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas (MENA) reģionā izdarīs spiedienu pirkt, mudinot pircējus citur pastiprināt savus iepirkumus. Taču līdz jaunajam tirdzniecības gadam šāda situācija ir maz ticama, jo pieprasījums no fiksētas cenas darījumu tirgus attālinās.

👨🏻‍🌾 Dienvidaustrumāzija ir galvenais Melnās jūras reģiona pārdevēju tirgus, lai veicinātu fiksētas cenas darījumus. Austrālijas standarta balto kviešu (ASW) cena uz CFR noteikumiem Indonēzijā otrdien bija 280 USD/t. Tas ir krietni virs Melnās jūras reģiona un Argentīnas izcelsmes kviešu cenas. Austrālijas lauksaimnieki pēdējā laikā ir izvēlējušies pieturēties pie sava produkta. Esot tik augstai ASW cenai, Argentīnas kvieši ir dārgākā kultūra, kas tiek tirgota Dienvidaustrumāzijā.

👨🏻‍🌾 Pēc tam, kad Krievijas pārdevēji pirmdien izvēlējās novērst plaisu ar Ukrainas piedāvājumu, Krievijas un Ukrainas kviešu cenas uz FOB noteikumiem otrdien bija saspringtas. Šī iemesla dēļ Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas (POC) ostās otrdien pārtikas kviešu cena samazinājās par 9 USD/t. Otrdien Krievijas 12,5% proteīna kviešu cenas piedāvājums bija nemainīgs, taču bija dažas pazīmes pieprasījumam, kuru pirmdien vēl nebija. Tomēr vispārējais noskaņojums joprojām nav pozitīvs.

👨🏻‍🌾 Rapša cena 5. martā pieauga par 5 EUR/t, sasniedzot  422,25 EUR/t, noslēdzoties tirdzniecībai ar "Euronext" 2024. gada maija nākotnes līgumiem. Rapšu imports Eiropas Savienībā 2023./2024. gada sezonā sasniedza 3,8 miljonus tonnu, liecina Eiropas Komisijas aplēses  28. februārī. Salīdzinājumam: iepriekšējā kampaņā tie bija 5,7 miljoni tonnu.

👨🏻‍🌾 Eiropas rapšu eļļas (RSO) fiksētas darījumu cenas pēdējā pārskata nedēļā bija salīdzinoši stabilas. 27. februārī cena bija 870 EUR/t, bet 4. martā – 870,50 EUR/t. Pieprasījums pēc Eiropas rapšiem pagājušā nedēļā bija ierobežots. Tas bija saistīts ar ES iepriekšējo krājumu veidošanu, kas notika gada sākumā.

👨🏻‍🌾 2024. gada 8. martā stāsies spēkā grozījumi "Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā", kas nosaka ievešanai (importēšanai) Latvijā aizliegtus lauksaimniecības un lopbarības produktus no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī no citām trešajām valstīm, ja attiecīgie produkti ir Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes. Vairāk informācijas: https://www.zm.gov.lv/lv/jaunums/latvija-aizliedz-ievest-noteiktus-lauksaimniecibas-un-lopbaribas-produktus-no-krievijas-un-baltkrievijas

👨🏻‍🌾 Ir apstiprināti grozījumi kārtībā par valsts atbalsta programmu aizdevumu piešķiršanai apgrozāmo līdzekļu iegādei lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, zvejniecībā un akvakultūrā, pārvirzot apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmai 2,8 miljonus eiro no citām "Altum" administrētajām programmām. Papildu finansējuma izmantošana dos iespēju "Altum" turpināt aizdevumu izsniegšanu apgrozāmajiem līdzekļiem ar iespējamo zemāko procentu likmi. Programmā noteiktā kredītprocentu likme no 3,5%, bet tā var tikt paaugstināta, ņemot vērā katra klienta risku, esošo situāciju saimniecībā un izmantoto de minimis apjomu. Vairāk informācijas: https://www.zm.gov.lv/lv/jaunums/palielinats-pieejamais-finansejums-altum-apgrozamo-lidzeklu-aizdevumu-programmai

👨🏻‍🌾 5. martā mežsaimnieku un lauksaimnieku protestā Rīgā pulcējās teju 1000 dalībnieku. Protestētāji no dažādiem reģioniem pulcējās pie Ministru kabineta ar smago tehniku, plakātiem, spaiņiem, siena dakšām un lāpstām, kā arī pretī valdības namam bija uzslējuši milzu koka krēslu bez vienas kājas. Zemnieki un mežsaimnieki protestē pret birokrātiju nozarē un iestājas par atsevišķām prasībām, kuras pauduši protestos jau pirms mēneša, raksta LSM.

Nozares aktualitātes 2024.gada 5.martā


👨🏻‍🌾  Pagājušās nedēļas kviešu tirgus apskats - Pasaules kviešu cenas ir sasniegušas jaunus šīs sezonas zemākās cenas rekordus, kas liecina par spēcīgu konkurenci starp galvenajiem eksportētājiem. Jaunais tirdzniecības gads rada daudz neskaidrību – uzmanības centrā ir laikapstākļi. Turpmāko situāciju ietekmēs šādi apstākļi: lietus Rietumeiropā un karstuma vilnis Indijā, spēcīgs 2024./2025. gada ražas potenciāls Krievijā un ASV, turpmākais Ukrainas jūras eksporta pieaugums, kā arī Alžīrijas izsludinātie iepirkumi.

👨🏻‍🌾  Pagājušās nedēļas rapšu tirgus apskats - Ņemot vērā lielos apjomus, kas līdz sezonas beigām pieejami importam, ir maz ticams, ka Eiropas rapšu cenas varētu būtiski pieaugt. Tikai stabila palmu eļļas cena var pozitīvi ietekmēt rapšu eļļu, kas šobrīd tiek tirgota lētāk. Sarežģīti apstākļi valda arī sojas pupiņu tirgū. Brazīlija uzstāda jaunus eksporta rekordus, slāpējot pieprasījumu pēc ASV izcelsmes sojas.

👨🏻‍🌾 Turpmāko situāciju ietekmēs šādi apstākļi - rekordlielā raža Dienvidamerikā par spīti ūdens deficītam, ASV sojas pupiņu nespēja konkurēt ar Dienvidamerikas produciju un tas, ka Ukraina eksportē vairāk, nekā bija paredzēts. Pieprasījumu pēc citām augu eļļām pārtikas nozarē var veicināt stabilas palmu eļļas cenas.

👨🏻‍🌾 Pagājušās nedēļas saulespuķu sēklu tirgus apskats - Pastāvīgs pieprasījums un piedāvājums nodrošina stabilas saulespuķu sēklu cenas. Ņemot vērā stabilo eļļas augu sēklu tirgu, tā potenciāls ir ierobežots. Paredzams, ka vienīgais jaunās ražas nepastāvības avots tuvākajās nedēļās būs laikapstākļi.

👨🏻‍🌾 Turpmāko situāciju ietekmēs: jauni rekordi Eiropā, mazāks pieprasījums pēc palmu eļļas no Eiropas pircējiem un labas ražošanas perspektīvas ES un Melnās jūras reģionā.

👨🏻‍🌾 4. martā tirgus atvēršana Alžīrijā pamudināja tirgotājus atkal samazināt cenas piedāvājumu Krievijas un Ukrainas kviešiem, jo sašaurinās tirgotāju iespējas izkraut ražu pirms tirdzniecības gada beigām. Ukrainas kviešu pārdevēji joprojām pārsvarā piedāvāja piegādi līdz galamērķim, tāpēc bija maz piedāvājumu uz FOB nosacījumiem. Tirgotāji kviešus ar 11,5% proteīna saturu Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas (POC) ostās uz FOB nosacījumiem piedāvāja zem 200 USD/t. Tas pārtikas kviešu cenas vēl vairāk pietuvināja kukurūzas tirgum, kas pēdējo tirdzniecības sesiju laikā uz FOB nosacījumiem POC ostās bija nedaudz zem 170 USD/t. Taču pat par šādām cenām pircēji izrādīja nelielu interesi par kviešu fiksētas cenas darījumiem. Tirgotāji piedāvāja piegādāt Krievijas 12,5% proteīna kviešus uz Lībiju zem pirmdienas FOB tirgus līmeņa. Parasti šajā tirgū Krievijas kviešiem ir maza konkurence. Cenas turpināja samazināties: daži 12,5% proteīna kviešu tirgotāji vēl mēģināja tos pārdot par 210 USD/t uz FOB nosacījumiem, bet vairāki tirgotāji kviešus piedāvāja par 202–205 USD/t. 11,5% proteīna kviešu piedāvājums bija par 5 USD/t zemāks. 12,5% proteīna kviešu cena uz FOB nosacījumiem Novorosijskas ostā pirmdien noslēdzās par 45 USD/t zem 17. janvāra cenas, kad bija Alžīrijas valstij piederošās graudu aģentūras OAIC iepirkuma pēdējā diena. Ziņas par to, ka Alžīrijas nākamais iepirkums prasa piegādi jūnijā, nevis maijā, Melnās jūras tirgotāji uztvēra kā kārtējo apliecinājumu teju nulles pieprasījumu pēc fiksētas cenas darījumiem. Tikmēr dažādu reģionu eksportētāji turpināja sīvi cīnīties par iespēju atbalstīt OAIC iepriekšējā iepirkuma dalībniekus. Šī iespēja strauji samazinās. Tirgotāji cer nosegt lielu daļu no 900 tūkstošu tonnu Ukrainas kviešu piegādes aprīlī. Savukārt pārdevēji Konstantas-Varnas-Burgas (CVB) ostās pirmdien turpināja piedāvāt iekraušanu uz Alžīriju martā un aprīlī, piedāvājot tādu pašu cenu, kā par maija kviešu nākotnes līgumiem "Euronext" biržā. Francijas vietējā CPT ostu tirgū piedāvājumi par piegādi martā Ruānā beidzot zaudēja savu ilgstošo prēmiju līdz aprīlim-jūnijam. Abu periodu piedāvājumi svārstījās līdzvērtīgi "Euronext" biržas maija nākotnes līgumiem, taču joprojām iegādei ir pieejams neliels apjoms.

👨🏻‍🌾 Ukraina februārī no Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas (POC) ostām eksportēja lielāko lauksaimniecības produktu apjomu kopš Krievijas iebrukuma sākuma 2022. gada februārī. Ukrainas kopējais lauksaimniecības eksports ir 7,34 miljoni tonnu, bet eksports no POC ostām februārī bija 5,16 miljoni tonnu. Janvārī no šīm ostām tika eksportēti 4,3 miljoni tonnu lauksaimniecības produktu, bet pērn februārī – 3,3 miljoni tonnu. Kopējais lauksaimniecības produktu eksports šogad palielinājās no 6,36 miljoniem tonnu janvārī līdz 6,33 miljoniem tonnu februārī.

Ukraina šī gada februārī eksportēja 5,62 miljonus tonnu graudu. Janvārī tie bija 4,72 miljoni tonnu, bet 2023. gada februārī - 4,9 miljoni tonnu. Savukārt kviešu eksports pieauga līdz 2,5 miljoniem tonnu. Janvārī un arī gadu iepriekš tie bija 1,5 miljoni tonnu.

👨🏻‍🌾 "Ir saprotams, ka daba ir jāaizsargā. Bet nav saprotamas vēlmes veikt saimnieciskās darbības ierobežojumus tik plašās teritorijās, kas ļoti negatīvi ietekmē gan meža nozari, gan lauksaimniecisko ražošanu. ES Zaļajam kursam ir jābūt saprātīgam un samērīgam bez pārspīlējumiem. Pašreizējie ES vides un klimata mērķi ir pārāk ambiciozi, Latvijā un arī vairākās citās ES dalībvalstīs neizpildāmi. Ja tos šobrīd precīzi izpildīs, tas Latvijai nozīmēs daudzu darba vietu zudumu mežsaimniecībā, kokrūpniecībā, lauksaimniecībā u.c. saistītajās nozarēs, kā arī IKP kritumu. Latvija un ES ir kopējā pasaules tirgū, Latvija nedrīkst saviem ražotājiem palielināt dažādas prasības, kas paaugstina ražošanas izmaksas, un tajā pašā laikā ļaut ES ievest lētas preces no citiem pasaules reģioniem (trešajām valstīm), kas saviem uzņēmējiem šādas prasības neizvirza. Ja nevaram slēgt ES robežas citu pasaules reģionu lētajai produkcijai, tad ir jāsaprot, ka pašreizējos ES augstos vides un klimata mērķus sasniegt līdz 2050. gadam nevarēs, tas būtu iespējams, piemēram, līdz 2100. gadam. Latvijas politiķu uzdevums ir izveidot godīgu kompensāciju sistēmu meža īpašniekiem un lauksaimniekiem, apgrūtinājumus īpašumiem uzliekot tikai tad, kad par tiem ir godīgi samaksāta kompensācija," 5. marta Latvijas Meža īpašnieku biedrības, Latvijas Kokrūpniecības federācijas un Zemnieku saeimas protesta pasākuma kontekstā norāda zemkopības ministrs Armands Krauze.


https://www.zm.gov.lv/lv/jaunums/zemkopibas-ministrs-armands-krauze-latvijas-politiku-uzdevums-ir-izveidot-godigu-kompensaciju-sistemu-meza-ipasniekiem-un-lauksaimniekiem

👨🏻‍🌾 6. martā 11.00 Zemkopības ministrs Armands Krauze tiksies ar Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības kameras vadību un pārstāvjiem, lai pārrunātu nozaru aktualitātes. Tikšanās notiks viesnīcā "Mercure centrs Rīga" (Elizabetes iela 101, Rīga).

https://www.zm.gov.lv/lv/notikums/tiksanas-ar-latvijas-lauksaimniecibas-mezsaimniecibas-un-zivsaimniecibas-kameras-vadibu?date=0

👨🏻‍🌾 8. martā 10.00 tiešsaistē notiks seminārs "Pētījumu rezultāti par augu aizsardzības līdzekļu lietojumu". Seminārā varēs iepazīties ar Zemkopības ministrijas pasūtīto pētījumu rezultātiem un uzdot jautājumus pētniekiem. Vairāk informācijas: http://new.llkc.lv/lv/vebinars-petijumu-rezultati-par-augu-aizsardzibas-lidzeklu-lietojumu

Nozares aktualitātes 2024.gada 4.martā


👨🏻‍🌾  1. martā atkal kritās fiksētu cenu darījumu cena par Krievijas kviešiem ar 12,5% proteīna saturu, ceturto reizi pagājušā nedēļā sasniedzot jaunu zemāko līmeni. Fiksēta cena uz FOB noteikumiem Novorosijskas ostā bija 205 USD/t, ziņo. Nedēļas griezumā tas ir par 8,50 USD/t mazāk, bet mēneša laikā – par 24 USD/t mazāk salīdzinot ar iepriekšējo periodu. Šāds Krievijas tirgus operatoru cenu samazinājums atstāj paliekošas sekas uz Parīzes biržu, ko mēs redzam cenu samazinājumā.

👨🏻‍🌾  Aizvadītajā nedēļā nostiprinājās pieprasījums pēc Ukrainas jaunās sezonas lopbarības kviešiem eksportam uz Spāniju septembrī. Pircēji paaugstināja savus piedāvājumus līdz 8 EUR/t atlaidei no "Euronext" septembra nākotnes līgumiem, kas ir par 2 EUR/t zem atbilstošā piedāvājuma. Savukārt fiksētas cenas lopbarības kviešu cena mazākiem apjomiem, kas tiek iekrauti Ukrainas Donavas ostās, piektdien samazinājās, jo pārdevēji pazemināja savus piedāvājumus. Rezultātā cena bija zemākajā līmenī kopš 6. novembra.

👨🏻‍🌾  Arī Francijas fiksētas kviešu tirgus cenas piektdien atkal samazinājās saskaņā ar zemākām "Euronext" maija nākotnes līgumu cenām. Turklāt laikapstākļi pagājušā nedēļā Francijas 2024./2025. gada ražai nebija draudzīgi un nākotnes ražas rādītāji turpināja pasliktināties. Taču pat tad, ja ražošana ciestu, nebūtu ticams, ka šis apstāklis celtu cenas, jo 2024./2025. tirdzniecības gadā no 2024. gada jūlija līdz 2025. gada jūnijam spiedienu radīs prognozētā labā Krievijas labības raža.

👨🏻‍🌾  Nenotiekot krasām pārmaiņām nozarē un politiskajā dienaskārtībā, Latvijas lauksaimniecība kā joma var tikt apdraudēta, intervijā aģentūrai LETA uzsver Kuldīgas novada lauksaimnieku atbalsta grupas pārstāvis, zemnieku saimniecības "Kalna Rinkas" īpašnieks Ēriks Pucens. Arī Kuldīgas lauksaimnieki plāno pievienoties lauksaimnieku protesta akcijai 5.martā Rīgā, raksta db.lv.

Nozares aktualitātes 2024.gada 1.martā


👨🏻‍🌾 Āzijas dienvidaustrumos piedāvāto Melnās jūras kviešu cenas 29. februārī strauji samazinājās. Ukrainas 11,5% proteīna kviešu pārdevēji samazināja prasīto cenu zem 250 USD/t uz CFR noteikumiem. Ukrainas kviešus ar 11,5% proteīna saturu ceturtdien Indonēzijā uz CFR noteikumiem piedāvāja pat par 247 USD/t. Tas ir ievērojami mazāk, salīdzinot ar iepriekš piedāvātajiem 260 USD/t Melnās jūras reģionā. Taču pircēji pagaidām ieņem nogaidošu pozīciju.

👨🏻‍🌾 Neskatoties uz nelielu pieprasījuma kāpumu, pēc zaudējumiem nedēļas sākumā malšanai paredzēto Ukrainas kviešu piegāde no Ukrainas Donavas upes ostām ceturtdien bija mērena. Tikmēr Ukrainas CPT tirgū cenas nedaudz pieauga, Ukrainas grivnai nostiprinoties pret ASV dolāra kursu. Savukārt Krievijas FOB tirgū spiediens no pieprasījuma puses turpināja samazināt piedāvājuma cenu. Malšanai paredzēto kviešu ar 12,5% proteīna saturu cena FOB tirgū Novorosijskas ostā dienā samazinājās par 1 USD/t, iezīmējot septīto dienu ar nepārtrauktu cenas samazinājumu.

👨🏻‍🌾 Parīzes biržā kviešu cenas samazinājums ir sasniedzis jaunu rekordu, paslīdot zem 200 EUR/t. Februārī eksports no Krievijas un Ukrainas joprojām ir aktivīvs. Laikā, kad pašreizējās cenas piesaista dažu importētājvalstu interesi, Eiropas izcelsmes graudi joprojām ir pakļauti spiedienam. Tikmēr rapšu tirdzniecības sesija "Euronext" noslēdzās nemainīgi.

👨🏻‍🌾 Lauku atbalsta dienesta kartē ir publicētas kūdraugšņu slāņu vietas. Lauksaimniekiem, kuru laukos ir noteikts kūdraugšņu slānis, to drīkst aparat ne biežāk kā reizi piecos gados, bet drīkst diskot, ecēt, veikt tiešsēju. Karte apskatāma šeit: https://karte.lad.gov.lv/

👨🏻‍🌾 Otrdien, 5. martā, līdztekus mežsaimniecības nozares pārstāvjiem pie Ministru kabineta protestēs arī lauksaimnieki. Lauksaimnieki protesta akcijā vērsīs valdības uzmanību uz draudiem, ka aiz Eiropas Savienības zaļās iniciatīvas saukļiem patiesībā slēpjas privātā īpašumā esošās lauksaimniecības zemes apgrūtinājumi, kas nodara un nodarīs milzīgus zaudējumus Latvijas zemniekiem.

Nozares aktualitātes 2024.gada 29.februārī


👨🏻‍🌾 Nesenais cenas kritums Krievijas kviešiem ar 12,5% proteīna saturu uz FOB noteikumiem Novorosijskas ostā nav spējis pievilināt pircējus. Tā vietā tie samazināja savu piedāvājumu par 5 USD/t, cenai sasniedzot jaunu rekordu. Pārdevēji Novorosijskā 28. februārī uz FOB nosacījumiem piedāvāja 215 USD/t. Šī cena ir nedaudz zemāka kā citās Krievijas Melnās jūras ostās. Valsts kviešu eksporta temps februārī uzlabojās. Iekrautais apjoms ir aptuveni 3,7 līdz 3,8 miljoni tonnu, liecina provizoriskie dati. Saskaņā ar statistikas datiem tirdzniecības gadā no 2023. gada jūlija līdz 2024. gada jūnijam Krievijas kviešu eksports būs 49 miljoni tonnu, bet ASV Lauksaimniecības departamenta prognozētais apjoms ir 51 miljons tonnu.

👨🏻‍🌾 Pārdevēji ir atkāpušies no Francijas vietējā kviešu tirgus. Ņemot vērā līgumus, kuru cena ir saistīta ar "Euronext" biržas pārtikas kviešu nākotnes līgumiem, ilgstošie zaudējumi kviešu tirgū Francijas ražotājiem ir kļuvušas nepievilcīgi. Taču arī pircēji neizrādīja īpašu interesi. Trešdien Ruānas ostā viņi samazināja savus piedāvājumus uz CPT noteikumiem par 1 EUR/t prēmijas izteiksmē.

👨🏻‍🌾 Starptautiskais cenu kritums mudina importētājus atgriezties, piemēram, Jordānijā pēc kviešiem, bet Alžīrijā un Ķīnā – pēc kukurūzas. Tehnisku problēmu dēļ Eiropas Komisijas izziņotie pagājušās nedēļas eksporta rādītāji ietver tikai informāciju, kas pieejama līdz ceturtdienai. Tie liecina, ka šajā nedēļā eksportēti 20,5 miljoni tonnu kvieši un 3,6 miljoni tonnu mieži. Savukārt kukurūzas imports bija 11,5 miljoni tonnu.

👨🏻‍🌾 ES lauksaimniecības ministriem tiekoties Briselē, izskanējusi politiskā griba mainīt valsts atbalsta griestus, mazināt birokrātiju un mainīt prasības ilggadīgajiem zālājiem.

👨🏻‍🌾 Turpinot protestus, lauksaimnieki Katalonijā trešdien jau otro dienu bloķēja svarīgāko ceļu, kas savieno Spāniju ar Franciju. Lauksaimnieki pieprasa aizsardzību pret, viņuprāt, negodīgu importu no valstīm, kurās nav spēkā stingrie Eiropas Savienības vides aizsardzības standarti. Protestētāji, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs vēlas arī mazāku birokrātiju un palīdzību lauksaimniekiem, kas cieš no sausuma.

Nozares aktualitātes 2024.gada 28.februārī

👨🏻‍🌾 27. februārī kviešu pārdevēji turpināja izteikt piedāvājumu vakuumā, jo bija ļoti maza pircēju interese par tūlītēju vai nākotnes tirdzniecību. Pārdevēji Konstantas, Varnas un Burgas (CVB) ostās otrdien samazināja kviešu cenas piedāvājumu par 11,5% proteīna kviešiem saskaņā ar "Euronext" biržas maija nākotnes līgumiem. Sīvā konkurence CVB reģionā, kas ir pat lielāka nekā par Krievijas kviešiem, ir aizvirzījusi interesi no Ruānas ostas Francijā. Francijas eksportētāji varēja iegūt ievērojamu daļu no Alžīrijas februāra un marta tenderiem, bet vēl līdz aprīlim nav izsludināti nekādi darījumi. Šī iemesla dēļ tirgotājiem nebija lielas motivācijas piegādāt kravas saskaņā ar "Euronext" marta nākotnes līgumiem. Francijas eksportētāji samazināja kviešu cenas piedāvājumiem uz FOB nosacījumiem Ruānas ostā marta iekraušanai atbilstoši samazinātajai starpībai starp marta un maija nākotnes līgumiem. Piedāvājumi aprīļa iekraušanai noturējās stabili, ar nelielu atlaidi attiecībā pret marta darījumiem. Sāka samazināties arī cenas Francijas vietējā tirgū.

👨🏻‍🌾 Pārdevēji otrdien paaugstināja savu cenas piedāvājumu Ukrainas kukurūzai, kas piegādāta uz Ķīnas ostām. Cenas piedāvājumus Ukrainas kukurūzai uz CIF noteikumiem Ķīnā nedēļas laikā pieauga par aptuveni 15 USD/t, otrdien sasniedzot 245 USD/t. Cenas piedāvājums aug, jo pircēji šonedēļ izrādīja pastiprinātu interesi par apjomu rezervēšanu. Lai gan pēdējo 10 dienu laikā nosūtīšanai uz Ķīnu jau bija rezervētas vismaz 15 Ukrainas kukurūzas kravas, pieprasījums saglabājās stabils. Savukārt Ķīnas kukurūzas cenas varētu pieaugt vēl vairāk, jo valdība cenšas atbalstīt lauksaimniekus un stabilizēt kukurūzas platības pirms 2024./2025. gada sējas sezonas sākuma martā. Aktivitātes pieaugums Ķīnas importa tirgū atspoguļoja agrākos tirgus pavērsienus Ukrainas CPT kukurūzas tirgū. Fiksēta kukurūzas cena Pivdenijas, Odesas un Čornomorskas ostās (POC) saglabāja pirmdienas līmeni, otrdien uz CPT noteikumiem paliekot pie 141 USD/t .

👨🏻‍🌾 Šogad dzīvnieku, sējumu un stādījumu apdrošināšanas polišu iegādes daļējai segšanai pieejamais finansējums ir 15,7 miljoni eiro. Marta sākumā lauksaimnieki varēs pieteikt atbalstu gan 2023. gadā iegādātajām ziemāju sējumu, gan 2024. gada pavasarī un vasaras sākumā iegādātajām vasarāju sējumu, kā arī par lauksaimniecības dzīvniekiem iegādātajām polisēm. Noteikumos par atbalstu ir precizēti piešķiršanas un izmaksas nosacījumi, visiem lauksaimniekiem nodrošinot vienādu atbalsta apmēru. Katrs atbalsta pretendents viena mēneša laikā pēc iesnieguma iesniegšanas saņems 80% no aprēķinātās atbalsta summas.

👨🏻‍🌾 Arī Lietuva pastiprinās no Krievijas un citām tā dēvētajām riska valstīm ievesto graudu kontroli. Tomēr Viļņa neplāno aizliegt Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu importu, kā to ir izdarījusi Latvija.

👨🏻‍🌾 Lai vairotu biodaudzveidību lauksaimniecības ekosistēmās, ES valstīm būs jāuzlabo divi no šiem trim rādītājiem: zālāju tauriņu indekss, lauksaimniecības zemes daļa ar ļoti daudzveidīgiem ainavas elementiem un oglekļa uzkrājums aramzemes minerālaugsnē. Tāpat būs jāveic pasākumi, lai paaugstinātu lauku putnu populāciju indeksu, jo putni ir labs biodaudzveidības vispārējā stāvokļa rādītājs. Šādas prasības paredz jaunais ES dabas atjaunošanas tiesību akts. Paredzēts, ka izņēmuma gadījumā lauksaimniecības ekosistēmas var atkāpties no izvirzītajiem mērķiem, ja attiecīgo mērķu izpilde pamatīgi samazina tās zemes apjomu, kas nepieciešama, lai ražotu pietiekami daudz pārtikas ES patēriņam.

Nozares aktualitātes 2024.gada 27.februārī

👨🏻‍🌾 Polijā iznīcināti aptuveni 160 tonnu Ukrainas graudu, ziņo "Reuters". Tas noticis protestu laikā, kuros Polijas zemnieki ir bloķējuši robežpunktus ar Ukrainu – poļi lauksaimnieki atvēra stāvošu dzelzceļa vagonu izkraušanas lūkus, no kuriem uz zemes izbira aptuveni 160 t graudaugu. Poļi apgalvo, ka iestājas pret negodīgu konkurenci no Ukrainas puses un Eiropas Savienības vides noteikumiem.

👨🏻‍🌾 1. martā Polijas lauksaimnieki plāno sākt nedēļu ilgu daļēju robežas bloķēšanu ar Lietuvu, raksta. Viņi pārbaudīs, kādas preces kravas automašīnās tiek vestas pār robežu. Protesta akcijas mērķis ir palielināt spiedienu uz Polijas valdību saistībā ar "iespējams, ne pilnīgi legāliem lauksaimniecības produktu pārvadājumiem starp Poliju un Lietuvu".


👨🏻‍🌾 Latvijā PVD ir sācis pastiprinātu robežkontroli pārtikas un dzīvnieku barības kravu plūsmai, kas no Krievijas un Baltkrievijas caur Latvijas robežkontroles punktiem tiek ievesta Eiropas Savienībā. Pastiprināta kontrole nozīmē to, ka vismaz 10% noteiktu preču grupu, piemēram, proteīna augiem, graudaugu produktiem, eļļas augu sēklām, lopbarībai, kas tiks vestas no Krievijas un Baltkrievijas, kā arī vismaz 5% preču, kas tiks vestas no citām trešajām valstīm, tiks veikta ne tikai dokumentu, identitātes un fiziskā pārbaude, bet arī tiks noņemti paraugi laboratoriskajiem izmeklējumiem.


👨🏻‍🌾 Nesenais kviešu cenu pieaugums lielākoties ir tehnisks un visticamāk – īslaicīgs, ziņo Francijas analītikas portāli. ASV kukurūza un Melnās jūras reģiona kvieši joprojām ir pakļauti spiedienam, kas cenu varētu samazināt. Līdz ar to pastāv risks, ka kviešu cena varētu samazināties vēl vairāk. Turpmāko situācijas attīstību ietekmēs dažādi apstākļi, tostarp lietavas Rietumeiropā un sausums Marokā, kā arī - spēcīgāks eksports no Argentīnas un Austrālijas u.c.

👨🏻‍🌾 Eiropas rapšu cenas ietekmē pasaulē svarīgāko eļļas augu tirgus spiediens, ziņo "Argus". Neraugoties, ka eļļas augu pārstrādes apjomi aizvien ir rekordaugsti, rapšu cena nepieaug. Eļļas augu (Sojas pupiņu) cenu spiediens izdara papildus cenu spiedienu arī uz graudaugu cenām, jo samazinās pārtikas cenas. Eiropas reģiona rapšu pircējus (importetājus) apmierina zemās Kanādas rapša cenām, kas nerada sevišķi lielu atbalstu un pārliecību par rapšu cenu kāpumu tuvākajā laikā. Arī prognozes, ka Ukrainas eļļas augu produkcija 2024./2025. gada sezonā sasniegs tādus pašus rekordlielus apjomus kā 2023./2024. gadā, neatbalsta Eiropas rapšu cenas. Ja netiks apšaubītas Ukrainas ražošanas iespējas, cenām būs grūti atgriezties pie ilgtermiņa augšupejas.

👨🏻‍🌾 Zemkopības ministrs Armands Krauze ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē kopīgi ar pārējo dalībvalstu ministriem meklēja risinājumus ātrai un adekvātai reakcijai uz pašreizējo krīzes situāciju lauksaimniecības nozarē Eiropā. A. Kraize uzsver, ka reformētās ES Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) detalizētās prasības lauksaimniekiem ir radījušas nesamērīgu vides u.c. prasību slogu. Ņemot vērā nelabvēlīgos klimatiskos apstākļus un sarežģīto tirgus situāciju, tas ir novedis lauksaimniecību pie nozares dzīvotspēju un konkurētspēju apdraudošām finanšu grūtībām.

"Pēc reformētās KLP pirmā darbības gada ir skaidrs, ka tā ir pārāk detalizēta un ar nevajadzīgi sarežģītām prasībām, īpaši nosacījumu sistēmā un vides un klimata atbalsta shēmās. KLP ir nekavējoties jāveic tādas izmaiņas un pielāgojumi esošajai situācijai, lai lauksaimnieki varētu veikt savu primāro uzdevumu – pārtikas ražošanu, kas ir sevišķi būtiski apstākļos, kad pārtikas nodrošinājums ir stratēģiskas nozīmes jautājums. KLP un tās nacionālajiem stratēģiskajiem plāniem ir jābūt lakoniskiem, vienkāršiem un spējīgiem elastīgi pielāgoties mainīgajiem apstākļiem un krīzes situācijām. Diemžēl pašreizējā KLP nespēj lauksaimniekiem īstajā brīdī piedāvāt pareizos atbalsta instrumentus, un tas nav pieņemami, īpaši šī brīža grūtajā situācijā," tā zemkopības ministrs Armands Krauze.

Nozares aktualitātes 2024.gada 26.februārī

👨🏻‍🌾 Eiropas Savienības lauksaimniecības ministri 26. februārī izskata Eiropas Komisijas sagatavotos variantus, kuru mērķis ir samazināt administratīvo slogu lauksaimniekiem. Eiropas Komisija ir izklāstījusi ministriem iespējas īstermiņa un vidēja termiņa pasākumiem, ņemot vērā Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Ursulas fon der Leienas iepriekšējos solījumus.

Viens no priekšlikumiem ir par 50% samazināt valsts iestāžu pārbaudes lauku saimniecībās un veicināt labāku izpratni par to, kā ārkārtas apstākļi, piemēram, spēcīgs sausums vai plūdi liedz lauksaimniekiem izpildīt visas Eiropas Savienības kopējās lauksaimniecības politikas prasības.

👨🏻‍🌾 Kviešu cenas Euronext biržā joprojām ir tuvu 200 EUR/t. Galvenais iemesls šādai cenai ir konkurences trūkums starp Eiropas un Melnās jūras reģionu. Ņemot vērā Ukrainā, Krievijā un Eiropā pieejamos apjomus, turpinās sacensība par tirgus daļu. Šī situācija gan visticamāk nepalīdzēs cenām. Tas tieši ietekmē cenas Krievijā, kas tuvojas 215 USD/t.

👨🏻‍🌾 Nelapvēlīgas lietavas ietekmē situāciju Francijā. FranceAgriMer prognozē, ka 69% šī gada kviešu ražas būs labā stāvoklī. Tas ir tālu no pagājušā gada, kad šis rādītājs bija 95%.

👨🏻‍🌾 No 2024. gada 26. februāra līdz 2. aprīlim ir iespēja veikt lauku bloku precizēšanu, iesniedzot precizēšanas pieprasījumu Lauku atbalsta dienesta Elektroniskajā pieteikšanās sistēmā. Lauku bloku precizēšanas pieprasījumu var sniegt par nepieciešamajām korekcijām lauku blokos, kā arī jaunu ainavu elementu izveidei vai esošo dzēšanai, ziņo Lauku atbalsta dienests.

‼️ https://www.lad.gov.lv/lv/jaunums/lad-klienti-var-veikt-lauku-bloku-precizesanu ‼️

👨🏻‍🌾 Paredzēts, ka Latvijā būs aizliegts importēt Krievijas un Baltkrievijas izcelsmes zirņus, kviešus, kviešu un rudzu maisījumu, rudzus, miežus, auzas, kukurūzu, rīsus, graudu sorgo, griķus, sāri, miežabrāļus, kā arī citus graudaugu produktus. Tāpat būs aizliegts importēt sojas pupas, zemesriekstus, kopru, linsēklas, rapšu vai ripšu sēklas, saulespuķu sēklas, citu eļļas augu sēklas un augļus, kā arī eļļas augu sēklu vai augļu, izņemot sinepju, miltus un rupja maluma miltus. Tā liecina Zemkopības ministrijas saskaņošanai nodotais noteikumu projekts, kurā definēti konkrēti lauksaimniecības un lopbarības produkti, kurus turpmāk būs aizliegts ievest Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas.


GRAUDU TIRGUS PĀRSKATS 2024.gada 23.februārī

Kviesu tirgus aktuālitates

Parīzes biržā šonedēļ ir noslēgusies marta tirdzniecības sesija fiziskajiem kviešu tirdzniecības līgumiem un turpmāk līdz 1.martam tirgū notiks tehniskā tirdzniecība un cenu korekcijas jeb izlīdzināšanās. Nedēļas sākumā Eiropas kviešu tirgotāji samazināja pārtikas kviešu cenas attiecībā pret Parīzes biržas cenām, dodot vēl lielāku cerību pircējiem par cenas samazinājumu tuvākajā nākotnē. Starptautiskajā kviešu tirgū pircēji ir pieņēmuši nogaidošu tirdzniecības taktiku, paredzot turpmākus cenas samazinājumus.

Taču Krievijas kviešu tirgus, kas visu pagājušo nedēļu noteica Melnās jūras cenas, pirmdien pretojās jebkādiem turpmākiem zaudējumiem, neskatoties uz to, ka pārdevējiem bija grūti atrast stabilu pieprasījumu un galamērķa tirgus. Pircēji no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas, kas aizvadītajā nedēļā nodrošināja noietu Krievijas 12,5% proteīna kviešiem, nedēļas sākumā atkāpās no jaunu darījumu slēgšanas par Krievijas tirgotāju piedāvātajām cenām.

Otrdien turpinājās “nesaskaņas” starp pircējiem un piedāvātajiem un darījumi netika slēgti, neraugoties uz faktu, ka tirdzniecības pusēm bija lieliska iespēja satikties klātienē graudu tirdzniecības konferencē Dubaijā. Melnās jūras tirgus operatoru nostāja par cenu politika bija nelokāma un tie neatkāpās no saviem cenu piedāvājumiem, saglabājot cenu piedāvājumus līdz trešdienai 216 USD/t robežās uz FOB nosacījumiem Melnās jūras ostās. Ceturtdien tirgotāji izmēģināja atjaunot savas pozīcijas, samazinot cenas piedāvājumus par 2 USD/t, tomēr cena nebija pietiekoši konkurētspējīga ar Bulgāriju un Rumāniju.  Pircēji netika ieinteresēti arī ar jaunās sezonas darījumiem Bulgārijas un Rumānijas ostās, neskatoties, ka šie tirgus dalībnieki samazināja pārdošanas prēmijas Konstancas/Varnas/Burgasas ostās. Rumānijas un Bulgārijas tirgus operatori apzināti samazināja cenu prēmijas, lai iegūtu pārsvaru pār Krievijas un Ukrainas kviešu piedāvājumiem sezonas sākumā, tomēr ar to pircējiem bija par maz, jo tiem šķiet, ka jaunā sezona iesāksies ar labākiem cenas piedāvājumiem.

Pircējiem šajā sakarā var izrādīties taisnība, jo šobrīd prognozējas salīdzinoši liela kviešu krājumu pārnese Francijā un Krievijā uz jauno eksporta sezonu. Tirgus situāciju tuvākajā laikā var ietekmēt tikai jaunās ražas potenciāla prognozes pavasarī no valdošajiem kviešu audzēšanas apgabaliem.

Šodien 23.februārī paredzama neliela pieprasījuma plūsmiņa no Tunisijas kviešu pircējiem uz marta un aprīļa piegādēm. Tomēr apjoms ir neliels un pieprasījuma pieaugums visdrīzāk cenu tirgū neietekmēs. Kā jau minējām sākumā, šobrīd notiek tehniskā tirdzniecībā, kas ievieš cenu korekcijas un tāpēc Francijas lauksaimnieki turpina aizturēt pārdošanas apjomus, neskatoties uz to, ka ceturtdien otro dienu šonedēļ pieauga Parīzes biržas kviešu nākotnes līgumu cenas. Daži vietējie tirgus pārstāvji turpināja ziņot par kravas automašīnu trūkumu, lai nodrošinātu tūlītējas piegādes.

Starta pozīcijas Francijā nav labas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Francijas galvenajā kviešu audzēšanas apgabalā Hauts-de-France jau sodien tikai 76% sējumi tiek vērtēti kā labi vai ļoti labi un 9% sējumi tiek vērtēti kā slikti vai ļoti slikti. Iepriekšējās divās ziemās šis reģions šajā laika periodā ir uzrādījis 99% sējumu kā labus vai ļoti labus un nekad līdz šim apgabals nav ziņojis par sliktiem vai ļoti sliktiem sējumiem. Savukārt Francijas kopējā kviešu sējumu situācija šajā brīdī ir vēl dramatiskāka, jo vidēji valstī tiki 69% sējumu ir labi vai ļoti labi un 11% sējumi tiek kvalificēti kā slikti vai ļoti slikti – iepretim tam, ka aizvadītajās divās ziemās vidējā valsts situācija ir bijusi par 25% labāka. Turklāt jāizceļ, ka pēdējo sešu gadu laikā Francijas ziemas kviešu ražas potenciāla vērtējums ir sācis samazināties aprīļa beigās vai maija sākumā, kad sējumus ietekmēja pavasara laika apstākļi ar pārlieku lielu sausumu vai nokrišņiem. Tomēr šogad izejas pozīcijas februārī jau atbilst slikta maija rādītājiem. Tas nozīmē, ka šajā pavasarī no Francijas zemniekiem mēs dzirdēsim daudz lēmumu un secinājumu un ražas potenciāls Francijā var tikt mainīts.


Otra tirgus dalībniece Krievija, kurai draud kviešu krājumu pārnešana uz jauno sezonu par laika apstākļiem savā apgabalā klusē, tomēr publiski ir pieejama informācija par eksporta tempiem – līdz ar to Krievijas tirgu mēs varētu aplūkot no šīs perspektīvas. Krievijas kviešu eksports pēdējos desmit gados vidēji katru gadu eksportē 35,72M t kviešu. Aizvadītais gads ir rekorda eksporta gads, kad Krievija eksportēja 48,10M t. Līdz janvāra beigām Krievija ir eksportējusi 30.90M t kviešu, un šim eksporta tempam ir izdevies apdzīt iepriekšējā gada rādītājus par ~3M t šajā laikā periodā. Ja mēs teorētiski pieņemam, ka atlikušos piecus mēnešus Krievija varētu saglabāt eksporta tempus janvāra līmeni, tad līdz jūnijam Krievija varētu sasniegt jaunu eksporta rekordu 49.40 M t apmēra, kas gandrīz sakristu ar Krievijas uzstādīto plānu. Pie šāda scenārija kviešu krājumu pārnese būtu neliela, tomēr ir zināms, ka Krievijas ir izlaidusi papildus iespējamo eksporta kvotu 4M t apmēra un nav zināms vai Krievijas operatoriem izdosies noturēt eksporta tempus janvāra robežās – pie abiem scenārijiem veidojas krājumu pārnese, ko Krievijas tirgus spēlētāji sāk piedāvāt nākošās eksporta sezonas pirmajiem kviešu tirdzniecības darījumiem.

Eksporta sezona

Kopā eksportēts, M t

2012-13

10,98

2013-14

18,31

2014-15

21,91

2015-16

25,02

2016-17

27,41

2017-18

40,92

2018-19

35,34

2019-20

33,88

2020-21

38,08

2021-22

30,38

2022-23

48,10

2023-24

30,90

Vidēji eksportēts, M t

35,72


Eļļas augu tirgus 

Eiropas rapšu un citu eļļas augu imports šajā sezonā atpaliek no iepriekšējo gadu rādītājiem, kas varētu liecināt par pircēju intereses palielināšanos šajā tirgus sektorā tuvākajā nākotnē. Rapšu imports Eiropā atpaliek par 1,4M t, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un par 0,8M, salīdzinot ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju. Savukārt visu eļļas augu kopējais imports Eiropā atpaliek par 2,4M t, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un par 2,3M t, salīdzinot ar pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju. No šīs statistikas mēs varam izdarīt pārliecinošu secinājumu, ka eļļas augu tirdzniecības un importa sezona Eiropā vēl nav beigusies un līdz jaunajai sezonai patērētājiem būs jāpiestrādā pie apjomu salasīšanas.




Eksporta sezona tuvojas beigām

Kviešu tirgus tendences norāda, ka tirgus tuvākajā laikā nemainīsies un tirgus dalībniekiem būs jāsamierinās ar jauno tirgus cenu realitāti. Eiropas pārdevējiem nav izdevies noturēt pozīcijas un tie ir bijuši spiesti piekāpties konkurentiem un kviešu importētajiem, neraugoties uz milzīgajiem zaudējumiem.


Aizvadītā nedēļa pierādīja, ka, kviešu cenām Parīzes biržā sasniedzot zemāko punktu šajā tirdzniecības gadā (204.25 EUR/t), situācija paliek vēl dramatiskāka, jo pārdevēji kļūs nervozi un ir gatavi piekrist jebkurai pircēju piedāvātajai cenai. Tas ir lavīnas princips – cenai samazinoties, palielinās stress un pārdēvēju skaits, kas pārpludina tirgu ar piedāvājumiem, kam seko vēl lielāks cenu samazināšanās stimuls. Lauksaimniecība visā Eiropā, straujās kviešu cenas samazināšanās dēļ, piedzīvo milzīgus zaudējumus, bet nevienā Eiropas lauksaimnieku protestā netiek runāts par vienreizēju atbalsta programmu, kas normalizētu situāciju nozarē!?

Aizvadītās nedēļās kviešu cenas samazinājums izraisīja Francijā īslaicīgu loģistikas ķēžu problēmu, jo lielais kviešu pārdot gribētāju skaits nebija apmierināms no transport pārvadātāju puses. Marta tirdzniecības sesija tuvojas beigām un lielai daļai lauksaimnieku ir jāfiksē cena saskaņā ar tirdzniecības līgumiem, lai graudu pircēji varētu aizvērt Parīzes biržā atvērtās pozīcijas. Ļoti iespējams, ka pastiprināta pozīciju slēgšana izraisīs vēl lielāku cenu samazināšanas stimulu.

Neraugoties, ka Krievijas kviešu tirgus galvenokārt strādā pēc fiksētas cenas principiem, tomēr arī šajā tirgū ir novērojami preču biržas principi. Kopš aizvadītas nedēļas piektdienas kviešu pārdevēji nelabprāt iesaistījās tirdzniecības darījumos zemās kviešu tirgus cenas dēļ un lika pircējiem palielināt iepirkuma cenas. Pircēji atteicas piekāpties pārdevējiem, kuri savu prasību spēja noturēt tikai līdz šīs nedēļas beigām. Pārdevēji piekāpās pircēju piedāvājumam un 15.februārī Krievijas kviešu pircēji par 12,5% proteīna kviešiem ir gatavi maksāt 215 USD/t iepretim pārdevēju prasītajam 235 USD/t.

Kviešu pircēju neatsaucība uz kviešu piedāvājumiem ir arī saistīta ar Āfrikas tirgiem, kuri sāk lēnām atgriezties ar pieprasījumu pēc gandrīz trīs nedēļu pārtraukuma, tomēr jāņem vērā, ka pieprasījuma sesija nebūs sevišķi lielai vai gara. Tuvākajā laikā notiks kārtējais Ēģiptes GASC kviešu iepirkuma konkurss, kurā Eiropas pircēji cer, ka Krievija varētu piedalīties ar cenu, ko vēlās tās vietējie tirgus pārdevēji – 235 USD/t. Ēģipte kopš 2023.gada 1.maija ir iegādājusies 4,53M t, kas atbilst vidēji vienas sezonas eksporta apjomam. Aizvadītajā gadā Ēģiptē iegādājās par 1M t vairāk, jo tirgū bija iespēja tikt pie Krievijas izcelsmes lētajiem kviešu apjomiem. Turklāt, no šīs sezonas 4,53M t kviešiem, Ēģipte tikai 820 000 t ir iegādājusies ar Eiropas izcelsmi – 80% gadījumu konkursā pārsvaru ir guvusi Krievija vai Ukraina.  


Francijas kviešu tirgus operatoriem pēdējā laikā darbi netrūkst, jo beidzot tiek plānotas kviešu piegādes uz Ķīnu, līgumiem, kuri tika noslēgti iepriekšējā periodā. Frančiem ir jānobeidz piegādes uz Maroku un Alžīriju darījumiem, kuri iesākās janvāra nogalē un jāpaspēj vienoties par jauniem darījumiem, lai turpinātu kāpināt eksporta tempus, kas aizvien atpaliek par 50%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Vēršam uzmanību, ka Alžīrija līdz šim brīdim ir iegādājusies 6,4M t kviešu, kas atbilst vidējam Alžīrijas gadu importa apjomam.  

Arī Vācijas kviešu eksports atpaliek par ~30%, jo aizvadītajā gadā ap šo laiku Vācijas eksportētāji bija sasnieguši 2,4M t  eksportu, bet šajā sezonā tiem ir izdevies nosūtīt tikai 1,7M t. Savukārt Baltijas valstīm ir izdevies panākt aizvadītā gada eksporta tempus un uz šodienu izskatās, ka mēs ejam roku rokā ar iepriekšējo gadu – 3,3M t kviešu ir nosūtītas uz importa tirgiem.


Savukārt Bulgārija, Rumānijas un Polija uzrāda šajā sezonā rekordaugstus eksporta rādītājus, palielinot eksporta par ~30%…40%. Šie rādītāji lielā mēra ir izskaidrojami ar Ukrainas kviešu tranzītu vai kviešu iepirkumu šajās valstīs.

Galvenie Eiropas izcelsmes kviešu importētāji pēc noslēgto un piegādāto graudu apjomiem ir apmierinājuši savu šīs eksporta sezonas interesi:

  •            Ēģipte – 4,53M t (vidēji gadā iegādājas 4,5M t);
  •            Alžīrija – 6,4M t (vidēji gadā iegādājas 6,4M t);
  •            Tunisija – 1,7M t (vidēji gadā iegādājas 1,3M t);
  •            Saūda Arābija – 3,0M t (vidēji gadā iegādājas 3.5M t);
  •            Pakistāna – 0,2M t (vidēji gadā iegādājas 2,0M t);
  •            Jordānija – 0.9M t (vidēji gadā iegādājas 0.9M t);
  •            Turcija – 1,7M t ((vidēji gadā iegādājas 2,3 M t).

Statistika uzrāda, ka eksporta kapacitāte līdz sezonas beigām teorētiski nav izpildīta tikai Saūda Arābija, Pakistānai un Turcijai. No tā mēs varam secināt, ka kviešu tirgū nebūs spēcīgs pieprasījuma pieaugums un veidosies kviešu krājumu atlikumi Krievijā un Francijā uz jauno sezonu. To vēl vairāk apliecina fakts, ka Krievijas tirgus operatori aktīvi veic tirdzniecību ar jaunās sezonas darījumiem, kuros kviešu piedāvātā cena sakrīt ar šā brīža cenu.

Aizvadītajā nedēļā Parīzes biržas marta kviešu līgumu cenas sasniedza pēdējā gada zemāko punktu, cenai nokrītot līdz 204.25 EUR/t. Šajā nedēļā cenas nedaudz atgrieza savas pozīcijas, tomēr šī cena iezīmē jaunu zemāko cenu realitāti ar ko lauksaimniekiem jārēķinās nākotnē.  






AgroPlatforma podkāsts Nr.12 par digitālo laukkopību ar Gatis Bērziņu no AgriCon.

AgroPlatforma video-audio interviju cikls ar Latvijas lauksaimniecības pārstāvjiem. Intervija Nr.12 par digitālo laukkopību ar SIA "Precision Farming" valdes locekli Gati Bērziņu: 

  • Gata Bērziņa CV 
  • AgriCon vēsture 
  • Kā tiek veiktas augsnes analīzes? 
  • Kādi ir AgriCon novērojumi un secinājumi par Latvijas augsnēm? 
  • Ar kādām investīcijām jārēķinās lauksaimniekam? 
  • Kāpēc visas saimniecības neveic augsnes analīzes? 
  • Kāds ir saimniecību ieguvums izmantojot YARA sensoru? 
  • Cik YARA sensori darbojas Latvijā? 
  • Cik maksā YARA sensors? 
  • Kādus produktus vēl piedāvā AgriCon? 
  • Kādu Gatis redz Latvijas lauksaimniecības nākotni? 
  • Gata novēlējums lauksaimniekiem





Ziemas rapšu hibrīds
DK EXLEVEL
ES sēju DK EXLEVEL un ES esmu NEXT LEVEL




________________

SIA "FITO-AL" valdes priekšsēdētājs Artūrs Arnītis dalās ar savu pieredzi, lietojot AgroPlatforma pakalpojumus.



 

EUR/USD dienas indekss




                     Biržas cenas                 

BIS - biržas īsziņu serviss. Uzstādi savus paziņojumus par cenu izmaiņām graudu un rapšu biržā.


AgroPlatforma  ir pirmais digitālais risinājums lauksaimniecības nozares uzņēmumiem, kas nodrošina godīgu, inovatīvu un efektīvu pieeju graudu tirdzniecībai.


-